A kilátást akadályozó magas drótkerítéssel védekezne a szemetelő és szabályszegő turisták tömegével szemben egy japán város az ország legmagasabb hegye, a Fudzsi közelében.

Mindenki szeretne egy saját "képeslapot" a Fudzsival. Fotó: Shutterstock
Mindenki szeretne egy saját „képeslapot” a Fudzsival. Fotó: Shutterstock

A Kavagucsi-tó partján fekvő Fudzsikavagucsiko városból csodálatos panoráma nyílik a világhírű Fudzsira, és a települést tömegesen keresik fel turisták azzal a céllal, hogy képeslapszerű fényképeket készítsenek a szunnyadó vulkánról különböző kilátópontokról.

Kifejezetten sok turista fényképezi le a Fudzsit egy olyan pontról, ahonnan az a Japánban mindenütt megtalálható Lawson szupermarketlánc egyik üzlete mögött magasodik a háttérben, így jellegzetesen japán fotótémát kínál, ami főleg a külföldieknek fontos. A turisták miatt állandó a tolongás az üzlet mentén húzódó keskeny járdán. A közelben lévő fogászati rendelő parkolóját is folyamatosan ostrom alatt tartják az önfeledten fotózgató turisták, akik közül némelyek még az épület tetejére is felmásznak.

A település lakói ennek véget akarnak vetni, mert megelégelték a gyakran szemetelő, a közlekedés szabályait rendre megszegő látogatók áradatát, és úgy döntöttek, hogy jövő héten megkezdik egy 2,5 méter magas, 20 méter hosszú kilátásrontó drótkerítés felépítését.

„Sajnálatos, hogy ilyen eszközhöz kell folyamodnunk azért, mert egyes turisták képtelenek betartani a szabályokat” – nyilatkozta az AFP francia hírügynökségnek pénteken a városvezetés egyik tagja. A település korábban figyelmeztető táblákkal és fokozott rendőri jelenléttel is próbálkozott, de nem jártak sikerrel, ezért fordulnak drasztikusabb eszközökhöz.

A tömegturizmus elleni védekezésként idén nyártól a hatóságok korlátozzák és fizetőssé teszik a látogatást a Fudzsi-hegyhez. Márciusban Kiotó Gion nevű gésanegyedének szűk utcáiról tiltották ki a turistákat, akik a helyi lakosok szerint gyakran botrányosan viselkedtek.

Márciusban több mint hárommillió külföldi turista érkezett Japánba, ami havi rekordnak számít az országban.