Kobayashi Ken-Ichiro karmesterrel tart koncertsorozatot a MÁV Szimfonikus Zenekar annak tiszteletére, hogy ötven évvel ezelőtt nyerte meg a japán művész a Magyar Televízió által szervezett első nemzetközi karmesterversenyt, amely eredmény előrelendítette karrierjét. Május 24-én a Zeneakadémián, május 25-én pedig az Erkel Színházban lép fel a zenekar a karmester vezényletével, majd júniusban 14 koncertből álló japán turnéra indulnak.

1974 tavaszán rendezte meg a Magyar Televízió az első nemzetközi karmesterversenyét, amely akkor nemzetközi viszonylatban is rendkívüli eseménynek számított. A több fordulóból álló verseny első részében a MÁV Szimfonikus Zenekar játszott, a karmesteri dobogóra pedig minden jelentkező fellépett, így ez tartott a leghosszabb ideig. A verseny győztese az akkor 34 éves, japán Kobayashi Ken-Ichiro lett, akit lenyűgöző karmesteri teljesítménye, valamint szerény, kedves személyisége miatt pillanatok alatt szívébe zárt a közönség és a vele együtt fellépő zenekarok muzsikusai is.

Kobayashi számára fényes nemzetközi karriert indított el a verseny, talán ő maga sem tudja, hány zenekar élén állt fél évszázados sikertörténete során. Egy dolgot azonban tud és ezt soha nem mulasztja el megemlíteni: a zenekar, amelyet életében először vezényelt szülőhazája határain kívül, az a budapesti MÁV Szimfonikus Zenekar volt. A fél évszázados kölcsönös megbecsülés és barátság jeléül Kobayashi Ken-Ichiro 2014-től a zenekar tiszteletbeli vendégkarmestere.

Ragyogó karrierkezdésének ötvenedik évfordulója tiszteletére újra a MÁV Szimfonikus Zenekart vezényli Budapesten, ráadásul két egymást követő estén: 2024. május 24-én a Zeneakadémián és másnap, május 25-én az Erkel Színházban.

Kobayashi Ken-Ichiro fontosnak tartotta, hogy a koncerten Rossini A sevillai borbélyának nyitánya és Csajkovszkij V. szimfóniája mellett Liszt Esz-dúr zongoraversenye is elhangozzon, amelynek előadásához a japán–magyar származású Kaneko Miyuji Attila zongoraművészt hívta meg.  A fiatal szólista 1989-ben született, édesapja japán, édesanyja magyar. Hatéves korában költözött Magyarországra, ahol öt év alatt hét országos versenyen 16 díjat nyert. Mesterdiplomáját 2014-ben szerezte meg a Tokyo College of Musicon. Magyarországon és Japánon kívül fellépett az Egyesült Államokban, Kínában, Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Svájcban, Romániában, Görögországban és Csehországban. Tehetségét 2013-ban Idemitsu-díjjal ismerték el Japánban.

A jubileumi dupla hangversennyel nem ér véget az ünnepi koncertek sora.  2024.  június 17-én háromhetes turnéra indul Japánba a MÁV Szimfonikus Zenekar Kobayashi Ken-Ichiróval. A 14 koncertből álló turné első állomása a Tokyo Metropolitan Theater lesz, a folytatásban pedig szerepel Osaka, Iwaki, Tokorozawa, Musashino, Yamagata, Omiya, Matsuyama, Takamatsu, Kanazawa, majd újra Tokyo (Suntory Hall), ezt követően pedig Morioka, Nagoya és Fenice Sakai.