Mint a kötet szerzője felidézi, 1912 nyarán kalandvágyó arisztokraták, nagypolgárok és kísérőik vágtak neki a Balkánnak, hogy úttalan utakon próbálják ki a friss közlekedési eszköz, az automobil teherbírását. A majdnem kétezer kilométeres távot 21 autóval csaknem 60 résztvevő teljesítette, akik egy hét alatt jutottak el Budapestről Konstantinápolyba.

A versenyen helyezetteket nem hirdettek, a futamnak elsősorban szimbolikus jelentősége volt, így a fejlődő magyar–török baráti kapcsolatok propagálása, valamint az egyes autók működőképességének, megbízhatóságának demonstrálása.

Forrás: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

A futam emlékére 2018-ban kiállítást rendeztek a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szakembereinek közreműködésével, melynek kurátora Négyesi Pál volt. Az autóstúrák fotói, így a tárlat anyaga is a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum archívumának digitalizálásakor kerültek elő.

A vándorkiállításon a látogatók korabeli fotók, dokumentumok, leírások és újságcikkek által ismerhették meg az automobilizmus hajnalán megrendezett versenyt, amely a Ferenciek teréről elől indult Isztambulba.

A tárlat azóta megjárta az egykori túraútvonal országait: Törökországban, Romániában, Bulgáriában is bemutatták. Az anyag 2021-ben érkezett Budapestre, ahol a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhelyen láthatja a közönség.

A vándorkiállításokon számos dokumentummal gazdagodott a túraút története, ennek összefoglalása Négyesi Pál most megjelenő kötete, amely tágabb technikatörténeti és geopolitikai kontextusba helyezve mutatja be a túraútvonalat.

Forrás: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

 „A ma már elképesztő és elképzelhetetlen útviszonyok és feltételek között zajló kalandok mellett sorra veszi az indulók ambícióit és társadalmi státuszát, továbbá a gépjárművek teljesítményéről, felszereltségéről is izgalmasan mesél. A könyv érdekfeszítően mutatja be az autósport hagyományait, betekintést nyújt az autó mint státuszszimbólum kialakuló szerepébe” – olvasható az ajánlóban.

Az olvasó többek között megismerheti a túraút szervezésének menetét, az előkészületeket, valamint a részvevőket és járműveiket. A könyv taglalja magát az utazást is. Bemutatja azt a kort, amikor az autós közlekedés még nem mindennapi látvány, kiváltságos státusz volt.

A kötet a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány együttműködésében jelenik meg a közeljövőben magyar és török nyelven.

Nyitókép: korabeli fotó az autóversenyről. Forrás: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum