A legnagyobb meglepetést egy 500 ezer forintos kikiáltási árról induló Kassák-fotóalbum okozta, amelyért 750 ezer forintot fizetett a győztes licitáló.

A mi életünkből című kiadvány egy 1932-es szociofotó-kiállítás anyaga volt, amit Kassák Lajos és köre, a Munka folyóirat adott ki 1932-ben. Az eredeti kiállítás szociofotóit a hatóságok a nyomort „meglehetős tendenciával” bemutató képei miatt nem sokkal annak indulása után betiltották, a megmaradt képanyag csak évtizedek múlva kerülhetett a nyilvánosság elé.

Legtöbben Babits Mihály Jónás könyvére licitáltak, amit a költő a súlyos gégeoperációja után, a betegágyon, némán (csak az úgynevezett beszélgetőfüzetek segítségével, írásban tudott kommunikálni környezetével) vetett papírra. A négyrészes elbeszélő költemény 1938-ban a Nyugat szeptemberi számában jelent meg. Sokan egy bibliai történet mögé rejtett szellemi önéletrajznak is tekintik.

551 ezer forintért kelt el az Antikvárium.hu online aukciójának aktuális ritkasága, Radnóti Miklós Pogány köszöntő című verseskötetének dedikált példánya.

Radnóti Miklós első kötete mindössze 500 számozott példányban készült el 1930 márciusában, néhány hónappal azelőtt, hogy a szerző Szegeden magyar–francia szakos bölcsészhallgató lett. A kor fiatal költőihez hasonlóan Radnótinak is össze kellett kalapoznia a kiadás költségeit – a dedikáció címzettje pedig Radnóti kor-, majd tragikus sorstársa volt.

Győri Juhász Jenő tanár, műfordító Franciaországban tanult, az első világháborúban előbb megsebesült, majd orosz hadifogságba esett. 1918-ban hazaszökve szerezte meg a bölcsészdoktori címet, később műfordítóként és középiskolai tanárként ismerte meg a későbbi költőt a húszas években az Izabella utcai Felső-kereskedelmi Iskolában. Győri Juhász Jenő volt Radnóti franciatanára, kapcsolatuk később is megmaradt, majd sorsuk innen tragikus párhuzamossággal alakult: a műfordító tanárt 1944-ban előbb kényszernyugdíjazták, majd munkatáborba hurcolták, ahol ő is az elszenvedett bántalmazások következtében halt meg.

Kosztolányi Dezső Négy fal között című első verseskötetének eredeti példányát is sokan szerették volna megszerezni. Végül több mint 500 ezer forintért kelt el. A költő 22 éves volt, amikor 1907-ben verseskötete megjelent.

Hagyományosan aukciós sztárok a régi könyvek

Darwin: A fajok eredete 1874-es kiadása 260 ezer forintért, Apponyi Albert–Klebelsberg Kuno– Babits Mihály: Magyarország történelme, földje, népe, élete, gazdagsága, irodalma, művészete Vereckétől napjainkig című négykötetes munkája 240 ezer forintért kelt el.

Az online aukciók új keletű sztárjai a szakácskönyvek is. Szekula Teréz sógorasszony Szegedi újszakácskönyve, amit 1890-ben adtak ki Szegeden, és az év 12 hónapjára szolgált heti étlapokkal, szintén negyedmillió forintot ért meg valakinek.

Az online könyvaukció 472 tételére tíz napon keresztül lehetett licitálni az Antikvarium.hu oldalán. Az aukció 2022. április 14-én indult, és április 24-ig várta a licitálókat.

Nyitókép: Kassák Lajos: A mi életünkből – A munka fotókönyve