Nem minden nap bukkan fel egy megvehető Csontváry-kép, hiszen a mintegy 100 festményből álló életmű nagy része közgyűjtemények és múzeumok tulajdona, alig egy tucat van csak magánygyűjtők kezében. Most viszont itt a lehetőség, hogy egy eredeti Csontváry Kosztka Tivadar kerüljön a nappalink falára. (Vagy legalábbis ábrándozzunk róla.)

A Virág Judit Galéria ugyanis december 19-én elárverezi a Titokzatos sziget című képet, amelynek kikiáltási ára 160 millió forint, de becsértékét 300-450 millió közé teszik. Ha eléri akár az alsó összeget is, akkor a legdrágábban eladott Csontváry-festmény lesz: a Traui tájkép naplemente idején 240 millióért kelt el még 2012-ben, szintén a Virág Judit Galériában.

De mitől is olyan értékes és érdekes a Titokzatos sziget? Akárcsak a kiismerhetetlen, öntörvényű festőt, úgy ezt a képét is sok rejtély övezi, amelynek jelentését még mindig csak találgatják a szakértők. A Csontváryra jellemző élénk, meleg színekkel megfestett kicsiny szigeten álomszerű figurák mozognak, a szárazfölddel való összeköttetést csak egy apró vitorlás mutatja. Talán a holtak szigetét festette meg a transzcendentális világhoz vonzódó festő? Vagy a múlt és a jövő szimbolikája jelenik meg az 1903-ban készített alkotáson?

Hogy a fenti kérdésekre saját válaszokat találjunk, érdemes élőben is megtekintenünk ezt az egyedülálló festményt, mert elképzelhető, hogy hosszú időre ismét eltűnik a közönség szeme elől. Addig viszont szabadon és ingyen megnézhető, csakúgy, mint az a két másik festmény, amelyek most először láthatók Magyarországon.

Az egyik Schönberger Armand Aktok gyümölccsel című, 1932-ben készült festménye, amely az elmúlt közel kilencven évben egy szlovák család birtokában volt. A szoborszerű aktokat és a belső fényben izzó gyümölcsöket, elegáns drapériákat ábrázoló kompozíció a várakozások szerint szintén népszerű lesz a gyűjtők körében.

Schönberger Armand: Aktok gyümölccsel

Ahogy Rippl-Rónai József Elegáns úriasszony kertben 1909-es olajképe, amely egészen mostanáig egy, az 1970-es években Magyarországon is külszolgálatot teljesítő angol diplomata birtokában volt. Rippl-Rónai úgynevezett kukoricás korszakának kezdetén festette meg Kunffy Lajos festő feleségét, Tiller Ellát, aki a kor nagyasszonya volt, művelt és elegáns zongoraművésznő, a budapesti és a párizsi társaságban is otthonosan mozgott. A Kunffy feleségét ábrázoló képek közül jelenleg három pasztell- és két olajképet ismerünk. A két nagyobb méretű pasztellkép a Kaposvári Rippl-Rónai Múzeum, illetve a Magyar Külkereskedelmi Bank tulajdonában van, a harmadik kisebb darab pedig lappang, csak egy fekete-fehér fotón láthatjuk. A Somogytúron készült, Elegáns úriasszony kertben című kép így a Kunffy-ciklus egyik hiányzó láncszeme.

Rippl-Rónai József: Elegáns úriasszony kertben

A három remekmű további 204 műalkotás – köztük Kádár Béla Zene, Vaszary János Akt Buddhával és Bortnyik Sándor Geometrikus kompozíció című festménye – társaságában december 4. és 18.  között tekinthető meg a Virág Judit Galériában. Az árverést december 19-én a Budapest Kongresszusi Központban rendezik.

Fotók: Hartyányi Norbert/Kultúra.hu