2022. február 14. és 27. között idén 20 japán filmet hoz el Magyarországra a JFF Online Japán Filmfesztivál, köztük Japán egyik legígéretesebb női rendezője, Nishikawa Miwa a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában debütált és számos nemzetközi fesztiváldíjat nyert Szabad levegőn című filmjét.

A Naoki-díjas szerző, Saki Ryuzo egyik művének filmes adaptációjában Mikami, egy volt jakuzatag 13 év után szabadul a börtönből. Szeretne tiszta lappal indítani, de vajon képes lesz megvetni a lábát a társadalomban? A főszerepet játszó Yakusho Koji az egyik leghíresebb kortárs színész Japánban.

Szabad levegőn

A Takada Kaoru azonos című regénye alapján készült Mio szakácskönyve az Edo-korban játszódik. A XVII–XIX. századig tartó 200 év a kulturális virágzás ideje volt Japánban. Az izgalmas történeten túl a filmkockákon megjelenő aprólékosan elkészített ételek e korszak esszenciáját jelenítik meg.

2015-ben sakkozott először egy shogi játékszoftver profi játékos ellen. Az Awake igaz történet ihlette coming-of-age film, mely messze többről szól, mint egy mesterséges intelligencia és egy ember között folyó izgalmas játszmáról.

Awake
A fesztiválkedvenc Arisztokraták pedig elgondolkodtató dráma a mai japán nők életéről. 

A Japán Alapítvány Budapesti Iroda igazgató asszonya, Fujii Mami elmondta: „Igazán örülök, hogy a múlt évhez hasonlóan idén is online vetíthetünk megannyi japán filmet a magyar közönségnek, ráadásul magyar felirattal. A nagy népszerűségnek örvendő friss alkotásoktól kezdve az animéken és klasszikusokon át a japán gasztronómiai és harcművészeti dokumentumfilmekig 2022-ben is számos kiemelkedő művet láthatnak majd az érdeklődők. Még ha jelenleg nehéz is kiutazni Japánba, remélem, a filmeket látva közelebb érzik majd magukhoz a szigetországhoz, és az érdekes történetek megmozgatnak önökben valamit.”

Mio szakácskönyve

A fesztivál ideje alatt, 2022. február 14–27. között ezen a weboldalon minden nap elérhető mind a húsz alkotás, melyeket a lejátszás gomb megnyomását követően 48 órán keresztül akár többször is újranézhet a közönség, választható magyar vagy angol felirattal.

A több mint 20 országot érintő JFF Online Japán Filmfesztivál 2020 novemberében indult világ körüli útjára. További részletek a Japán Alapítvány honlapján találhatók: www.japanalapitvany.hu

Nyitókép: Arisztokraták. Képek: Japán Alapítvány