A nyolcas sáv címen adott ki meselemezt a Soharóza és a Jónás Vera Experiment. A sztori Tibi, egy hatodikos fiú hétköznapjain fut végig, és miközben a főszereplő képzeletbeli barátaival kommandózik vagy az iskolai bulira készül, a hallgatók a tizenéves gyerekek nehézségeiről, vágyairól és kihívásairól is látleletet kapnak. A zenei anyag nagy része a karantén időszakában született meg online, a váltakozó prózai és zenés részekhez a két formáció tagjai adják hangjukat.

Tibi éli a hatodikosok hétköznapi életét. Iskolába jár, aztán úszóedzésre, amit nem szeret, mert sötétben kell úsznia, meg délutánonként figyeli a menő fiatalokat, akik a pingpongasztaloknál szotyiznak, vált egy-két szót a közértes nénivel, hazafelé a buszon fejben videójátékozik. Három barátja van, ebből ketten bölények, és csak a fejében léteznek, viszont mindketten remekül rappelnek. A harmadik legjobb barátja Ida, aki a szomszédjukban lakik. Szinte minden nap átjár hozzájuk, befőttesüveg-mécsest festenek és átköltik a popslágereket. A nyolcas sáv nem egy történet, hanem pillanatképek láncolata egy 12 éves fiú fantáziájából és azon túlról.

A nyolcas sáv itt hallgatható meg:

https://open.spotify.com/album/7vHXVWXWGCz4IgaT9XuGjK?si=MH9rpJlzSgKanGQQQOs20Q

A lemez úgy keletkezett, hogy 2020 márciusában beütött a karantén, törölték a Soharóza és a Jónás Vera Experiment közös előadását hat nappal a premier előtt, és akkor a két együttes kitalálta, hogy folytatja a közös munkát egy karanténprojekt formájában, amelyen otthonról, Zoomon is tudnak dolgozni. A saját gyerekkori élményeikből építették fel a lemezt, és a kezdeti Zoom-beszélgetések már-már terápiajellegűek voltak. Előkerültek régi anekdoták többek között arról, hogy kinek voltak képzelt barátai, kit és miért csúfoltak az iskolában, milyen zenén, tévésorozaton, filmen nőttünk fel, mit gyűjtöttünk, milyen gyakran verekedtünk a testvéreinkkel, mitől féltünk a legjobban, és így tovább. Ezekből a történetekből lettek a jelenetek, amiket A nyolcas sáv lemezén hallgathatunk.

„Ez a történet rólunk szól. A gyerekkori gondolkodásunkról, félelmeinkről és fantáziánk izgalmas útjairól. Minden karakter és minden történés valamelyikünk emlékéből kelt életre és került A nyolcas sávba. Nekem óriási tanulás volt ez a másfél év. Nagy feladat volt ennyi énekest coacholni, a dalokat megírni és összehangolni a csapattal. Tényleg életem legkomplexebb munkája volt ez” – meséli a lemez kapcsán Jónás Vera.

A lemezen közreműködnek: Szesztay Lili, Vajda Zalán (gyerekszínészek), valamint a Soharóza és a Jónás Vera Experiment tagjai. Rendezte: Eörsi Sarolta, Halas Dóra, Jónás Vera.

A felvételek 2021-ben készültek a közreműködők otthonában (értsd: hálószoba, konyha, sufni stb.), a Jurányi-házban, a Jónás Vera Experiment próbatermében, egy verőcei villában kialakított stúdióban, valamint a Zoom alkalmazás segítségével, online. A lemez a Launching Gagarin Records & Management gondozásában jelenik meg.

A megjelenéshez készült egy izgalmas reakcióvideó, többek között Ónodi Eszter (színész) és Kemény Zsófi (slammer, költő) gondolataival: