fbpx

Egyedülálló gyűjteménnyel gyarapodott a Néprajzi Múzeum

A Néprajzi Múzeum történetének egyik legnagyobb egyidejű műtárgygyarapodása zárult le: az intézmény különleges magángyűjteményt vásárolt meg, mely összesen 1361 darab kiemelkedő kvalitású műtárgyból áll.

A gazdag kollekció egy értelmiségi család érdeklődését tükrözi a hagyományos kultúra iránt, színvonalasan képviseli a magyarság és a nemzetiségek népi kultúráját, különleges darabjai pedig mostantól még teljesebbé teszik a Néprajzi Múzeum gyűjteményeit.

A Román házaspár 1969-től a rendszerváltozásig erdélyi és különböző magyarországi tájakon végzett helyszíni gyűjtések, valamint régiségkereskedésekben történt vásárlások révén hozta létre különleges gyűjteményét. A 17. századi céhládától a 18–19. századi szakrális tárgyakon, bútorokon és kerámiákon át a 20. század végén használt ballagási tarisznyáig terjednek az egyes tájegységeket, korszakokat és készítési technikákat reprezentáló darabok. 

A gyűjtemény jól illeszkedik a Néprajzi Múzeum gyűjteményeihez, sok esetben erősítve, különleges darabokkal kiegészítve azokat.

A tárgyak sokfélesége miatt az intézmény gyűjteményeinek jelentős része érintett a gyarapodásban, így például az állattartás-, bútor-, egyházi, kerámia-, mesterség-, táplálkozás-, valamint a textil- és a viseletgyűjtemény is.

A műtárgyakat a jövőben a múzeum új városligeti épületének megnyitását követően, tematikus időszaki kiállításokon tekinthetik meg az érdeklődők.

Nyitókép: A kiállítás egy darabjának részlete

A rovat további cikkei