Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) csütörtökön a Történelemoktatók Szakmai Egyesületével.

Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója elmondta: a tavaly elindított Nemzeti emlékezetpedagógiai program megalkotásában fontos partnerük a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete, hiszen ez a szervezet fogja össze azokat a pedagógusokat, akikre ebben a munkában számítanak. Az egyesület szakmai tudásának segítségével egy mindenki által elfogadott, hatékony programot tudnak kialakítani. Elmondta: ez a program mára a NÖRI egyik legfontosabb projektje lett, novemberben tartották meg az erről szóló első konferenciát. „Nemzeti identitásunk formálásához elengedhetetlen a magyar történelem alapos megismerése, és ezt egy jól kidolgozott, szakmailag megalapozott programmal minden középiskolába eljuttathatjuk” – hangsúlyozta. Kiemelte, hogy a 12–18 éves korosztályt fontos célcsoportnak tekintik. Hangsúlyozta:

nemzeti és történelmi emlékhelyeink olyan színterek, amelyek kiválóan alkalmasak arra, hogy a fiatalok élményszerű tudással, kilépve a tanórák kereteiből, közelebb érezzék magukhoz azokat a személyeket, akik Magyarország sorsát alakították.

„Ők azok a hőseink, akiket példaként állíthatunk a fiatal generáció elé” – fűzte hozzá. A program létrehozásában partnerük az a 21 nemzeti és 55 történelmi emlékhely is, amelyeket szintén bevonják az információk és a jó gyakorlatok megosztásába.

Móczár Gábor fontosnak tartja, hogy a NÖRI katalizátorként összehozza azokat a szereplőket, akik tapasztalatban, szakmai tudásban hozzáadhatnak ehhez a programhoz. Már most is együttműködnek az oktatásirányítás, a közoktatás, a szakmai-pedagógiai szervezetek és a civil szféra sok szereplőjével. Elmondta: már létrehozták az Emlékezetpedagógia című YouTube-csatornát és a már működő Terekbe írt múlt mintájára a Szívekbe írt múlt című Facebook-oldalt.

A kezelésükben álló Fiumei Úti Nemzeti Sírkertben tervezik a nagyobb rendezvényeket, így idén is lesz költészet napja, emlékhelyek napja, valamint csatlakoznak a Múzeumok éjszakájához és a kulturális örökség napjaihoz is. Mint mondta, folytatják az évfordulókhoz, sírfelújításokhoz köthető megemlékezéseiket. Olyan jeles magyarokra emlékeznek idén, mint a 80 éve elhunyt Móricz Zsigmond, a 200 éve született Orlai Petrich Soma vagy az öt éve elhunyt Jókai Anna, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság első elnöke.

Kiemelte, hogy már januárban kihelyezték az új parcellaköveket, amelyeket információs táblaként is használnak majd, és készül a sírkert nevezetes szobrainak adattára, a szobrokat a parcellaköveken elhelyezett QR-kódok segítségével teszik megismerhetővé.

Móczár Gábor beszélt arról, hogy a Nemzeti emlékezetpedagógiai programhoz kapcsolódva a fiatalok megszólítására animációs sorozatot is terveznek, amelynek célja példaértékű életutak és személyiségek bemutatása a magyar történelemből. Rendszeres nyárestéket terveznek a sírkertben, filmvetítéssel, minikoncertekkel.

Hangsúlyozta: kiemelten foglalkoznak az emlékezetpolitikával is. A nemzeti ünnepeken idén is meghirdetik rendkívüli történelemóráikat. A Fiumei úti sírkert mellett június 16-ához és október 23-ához kapcsolódva a 301-es parcellát is magába foglaló Nemzeti Gyászparkban is elérhetők lesznek rendezvényeik. Kitért arra is, hogy a mai fiatalok a digitális térben otthonosabban mozognak, és meggyőződésük, hogy ha ezeken keresztül vonzóvá teszik a helyszíneinket, szívesebben elmennek személyesen is.

A digitális térben emellett azokhoz is el tudják juttatni a látnivalókat, akik nem tudnak személyesen ellátogatni a sírkertbe.

Kiemelt céljuk, hogy a külföldi turizmust is felélénkítsék, ezért folytatják a közös munkát a Jelentős Európai Temetők Szövetségével (ASCE). Emellett tavaly óta együtt dolgoznak a Lechner Tudásközponttal, és kapcsolódnak a Nemzeti Névtér elnevezésű, Országos Széchényi Könyvtár által fejlesztett adatbázishoz is.

Móczár Gábor kiemelte: fontos számukra a határon túli emlékhelyek rendszerezése és erről internetes adatbázis létrehozása. Olyan, mindenki által szerkeszthető és feltölthető felület létrehozásán dolgoznak, amely a történelmi Magyarország határain belül listázza azokat az emlékhelyeket, amelyek fontosak a nemzet vagy a helyi közösségek szempontjából. Ez egy térképes, kereshető adatbázis lesz. „Bízom benne, hogy idén már egy kidolgozott és minden szakmai résztvevő által elfogadott emlékezetpedagógiai programot teszünk le az asztalra, és elindítjuk az ezzel kapcsolatos pilot projektjeinket” – mondta a főigazgató.

„Mindent megteszünk, hogy az oktatásirányítás segítségével az emlékhelyeink felkeresése és az ottani élményalapú tanulás rendszerszinten is beépülhessen az iskolák életébe, a közoktatás tantervébe, és ezekhez a programokra költségvetési támogatás is jusson” – fogalmazott Móczár Gábor.

Nyitókép: Móczár Gábor. Fotó: Nemzeti Örökség Intézete/Ficsor Márton