Eladóvá vált Esterházy Péter rómaifürdői családi háza, a több mint 300 millió forintért kínált ingatlant azonban többek szerint védetté kellene nyilvánítani, hogy közösségi célokat szolgálhasson.

Esterházy Péter egykori háza.jpg
Esterházy Péter egykori háza. Forrás: Ingatlan.com

A híres ingatlant a hirdetés szerint ingatlanfejlesztőknek is ajánlják, „átalakítható, bővíthető, és akár egy négylakásos társasház is kialakítható rajta”. Arról azonban nem esik szó benne, hogy Esterházy Péter egykori házát árulják, amelyet összesen 350 millió forintra tartanak. Még ha a hirdetmény el is hallgatta az egykori tulajdonos kilétét, az író fia, Esterházy Marcell lerántotta a leplet róla: Facebook-posztjában leírta, hogy az ő családi házukról van szó, amelyet több mint 65 év után kínálnak eladásra.

Az ingatlan rendhagyó előéletére hivatkozva a kortárs irodalmi élet több szereplője is megmentené azt. Dragomán György posztjában azt írta, irodalomtörténeti jelentőségű a hirdetés. Az esetet párhuzamba állította Thomas Mann villájának kiárusításával: „Az jut eszembe erről a hirdetésről, hogy amikor 2016-ban meghirdették Thomas Mann villáját Los Angelesben, abban se szerepelt semmilyen utalás arra, hogy kié is volt az a ház. De aztán a teljes német kulturális és poltikai élet összefogott, és a villa mára alkotóház.”

A poszt kommentelői között feltűnt Visky András Kossuth-díjas író és Vámos Miklós József Attila-díjas író, valamint Vitézy Dávid politikus is, akik a ház megőrzése mellett érvelnek. Az ingatlan hasznosítására vonatkozó ötletek között felmerült egyebek mellett az, hogy múzeumot vagy alkotóházat rendezzenek be benne.