A Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál átfogó retrospektív sorozattal tiszteleg a 85 éves Elek Judit munkássága előtt. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, a Magyar Mozgókép Mestere több alkotása is nézhető felújítva a Filmio kínálatában.

A nagy presztízsű rotterdami fesztivál évről évre radikális, tabudöntő filmkészítők és vizuális művészek inspiráló munkásságát állítja reflektorfénybe. Az idén 53. alkalommal megrendezett, február 5-ig tartó fesztivál egyik kiemelt témája a közelmúltban a 85. születésnapját ünneplő, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar játék- és dokumentumfilm rendező, Elek Judit fél évszázadon átívelő munkássága. 

 „A Focus program remek alkalmat nyújt számunkra, hogy olyan filmkészítők munkáját ünnepelhessük, akik nem mindig kapták meg azt a figyelmet, amelyet érdemelnének. Mint mindig, elkötelezettek vagyunk a rendhagyó témák figyelemmel kísérése mellett, legyen szó a hetvenes évek vidéki Magyarországát ábrázoló dokumentumfilmről, kiterjesztett moziról, vagy vad, szabadszellemű japán animéről. A váratlan mindig fényesen tündököl a rotterdami fesztiválon” – mondta a válogatásról Vanja Kaludjercic, a fesztivál igazgatója. 

 Elek Judit pályája megérdemli, hogy újra reflektorfénybe kerüljön – olvashatjuk a fesztivál honlapján. Alkotásai gyakran érintenek olyan érzékeny témákat, mint a politikai elnyomás vagy a zsidóság sorsa. Filmjei váltakozva együttérzéssel, gyengéden vagy dühösen közelítik meg a témát. A programban szerepel az 1980-as Majd holnap, amely élesen és kíméletlenül ábrázolja a haldokló kapcsolatokat, a Vizsgálat Martinovics Ignác szászvári apát és társai ügyében című 1981-es szarkasztikus történelmi allegória, valamint a holokauszt emlékezetének egyik alapműve, a Mondani a mondhatatlant: Elie Wiesel üzenete című dokumentumfilm 1996-ból. 

 A rotterdami retrospektív válogatásában Elek Judit 18 filmjét mutatják be, ebből kilencet az Nemzeti Filmintézet restaurált és biztosít a fesztivál számára (Találkozás, 1963, Kastélyok lakói, 1966, Meddig él az ember, 1967, Sziget a szárazföldön, 1969, Istenmezején, 1972-73, Egyszerű történet, 1975, Majd holnap, 1980, Mária-nap, 1983, Tutajosok, 1989). A program különlegessége, hogy három filmet 35 mm-es filmkópiáról vetítenek (Mondani a mondhatatlant…, Ébredés, A hét nyolcadik napja). 

A rendező személyesen jelen lesz a rendezvényen, hogy ismertesse és dedikálja a munkásságáról szóló kiadványt, amely a rotterdami fesztivál megbízásából készült. 

Nyitóképen a Tutajosok werkfotója. Forrás: NFI Filmarchívum