nyelv1
Sántha Attila átveszi a díjat

Sántha Attila, az 1990 utáni első kolozsvári irodalmár generáció egyik vezéralakja, Gálffy Mózes és Pálfy Gyula nyelvészek nyomdokain haladva állította össze a több mint ötezer szót tartalmazó kötetet ? mondta méltatója, Péntek János, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének elnöke. A 2004-es Székely szótár bővített kiadása az Előretolt Helyőrség Íróakadémia gondozásában jelent meg, Orbán János Dénes szerkesztésében. A szerző 13 évig dolgozott az új, Ádám Gyula és Fodor István fényképeivel illusztrált kiadáson, többek között a sajtóban is hirdetett szógyűjtést hozzá. Emellett költőként is tett a székely nyelvért, hiszen tájnyelvi irodalmat írt ? hangsúlyozta Péntek János.

A Kós Károly Akadémia Alapítvány Erdélyért Életműdíját Kántor Lajos irodalomtörténész, Egyed Ákos történész és Csíki Boldizsár zeneszerző után 2018-ban Dávid Gyula irodalomtörténész vehette át több mint hatvanéves alkotói tevékenységéért. ?A dolgok nem összekapcsolódnak, hanem van valaki, aki összekapcsolja őket, ez volt Dávid Gyula az erdélyi magyar könyves és művelődési életben” ? emelte ki laudációjában Balázs Imre József költő. Hangsúlyozta, az irodalomtörténész tevékenységének fontos része volt az 1956 Erdélyben. Politikai elítéltek életrajzi adattára 1956-1965 című kötet mellett a Romániai Magyar Irodalmi Lexikon befejezése, illetve az erdélyi magyar kulturális intézményrendszer 1990 utáni újraszervezése is. Köszönetnyilvánításában Dávid Gyula elmondta: az idén kapott elismerések szembesítették azzal, hogy ?amit talán ösztönszerűen, a dolgok természetességéből következően csináltam, annak van valami komolyabb értéke kívülről nézve?. Ez mércét is jelent, amelyhez az élete hátralévő részében is igazodni szeretne, tette hozzá a díjazott.

nyelv2
Dávid Gyula az Erdélyért Életműdíjjal

A kolozsvári Bánffy-palotában megrendezett ünnepélyes díjátadót Haáz Bence oboaművész műsora zárta, Takács Aranka oboaművész és Horváth Zoltán zongoraművész közreműködésével.

A törvényt, amely kimondja, hogy november 13-án Románia minden településén hivatalos úton is megünnepelhető a magyar nyelv napja, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kezedményezésére fogadta el a román parlament.

Forrás: Maszol.ro

Fotók: Maszol.ro / Gönczy Tamás