A díjat a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemlén adják át, amely október 6. és 10. között zajlik Kolozsváron és további 14 erdélyi városban.

Kántor László 1964-ben született Kolozsváron, a gimnázium elvégzése után fotósként dolgozott, több egyéni kiállítása volt Romániában és Magyarországon.

1989-től szerkesztő-operatőrként dolgozott a Román Televízió kolozsvári, 1990-től a bukaresti stúdiójának magyar nyelvű adásánál, majd különböző nyugat-európai tévécsatornáknál. 1996-ben film- és televíziós operatőr-rendezőként végzett a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Ekkor már rendszeresen dolgozott rendezőként és operatőrként a Magyar Televíziónál és a Duna Televíziónál, ugyanakkor asszisztensként, segédoperatőrként vagy forgató kameramanként részt vett a Hunnia Filmstúdió, a Budapest Filmstúdió, a Focus film, az Eurofilm, a TMA különböző produkcióiban.

1999 júniusától a Budapest Filmstúdió igazgatója volt. 2001-ben az Új Budapest Filmstúdió producere, 2003-ban ügyvezetője és tulajdonosa is lett, majd megalapította a Matrix Filmet. Évekig a Magyar Producerek Szövetségének alelnöke volt.

Számos magyarországi filmes projektet vitt Erdélybe az elmúlt évek során, erdélyi helyszíneken, helyi stábbal és helyi színészekkel dolgozott. A díjazott tiszteletére a Dallas Pashamende című filmdrámát vetítik a Filmtettfeszten.