Arany Oroszlán-életműdíjjal ismerik el az ausztrál filmrendező és forgatókönyvíró, Peter Weir munkásságát a 81. velencei filmfesztiválon.

Peter Weir ausztrál rendező. Fotó: Joel Saget / AFP
Peter Weir ausztrál rendező. Fotó: Joel Saget / AFP

„A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál és annak Arany Oroszlán-életműdíja fontos része mesterségünk kultúrájának” – mondott köszönetet az elismerésért a Holt költők társasága és a Truman Show rendezője. A 79 éves filmes hozzátette: megtiszteltetés számára, hogy rendezőként nyerte el ezt a jelentős elismerést.

A hat Oscarra jelölt Weir nevéhez többek között olyan filmek fűződnek, mint a Gallipoli, A kis szemtanú, a Zöld kártya vagy a Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán. A rendezőt 2023-ban tiszteletbeli Oscar-díjjal tüntette ki az amerikai filmakadémia.

Alberto Barbera, a velencei filmfesztivál igazgatója a filmmustra honlapján közölt méltatásában kiemelte, hogy Weir negyven év alatt 13 filmet rendezett. Munkáival biztosította helyét a modern filmművészet élvonalában. A hetvenes években jelentős szerepet játszott az ausztrál filmművészet újjászületésében, a Gallipoli és A veszélyes élet éve című alkotásai pedig megnyitották előtte Hollywood kapuját.

A 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik meg.