Életének 85. évében, szeptember 14-én váratlanul elhunyt a Kossuth-díjas magyar író, költő, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. Az 1965 óta Pécsen élő művész több mint húsz verseskötet és több prózakötet szerzője volt.

Bertók László 1935. december 6-án született a Somogy megyei Vésén. Csurgón érettségizett, s mivel egyetemre nem vették föl, postai tisztviselő lett Marcaliban. Verseiért államellenes izgatás vádjával börtönbe került, ennek dokumentációját című prózai művében adta közre.     

Miután a pécsi tanárképző főiskola magyar-történelem szakát elvégezte, a budapesti ELTE könyvtáros szakán folytatta tanulmányait. Nagyatádon, valamint a pécsi tanárképző főiskolán könyvtárosként dolgozott; a Pécsi Városi Könyvtár igazgatói feladatait látta el, majd főmunkatársként dolgozott az intézménynél. 1998-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja, 1975-től a Jelenkor című folyóirat szerkesztőségének tagja, 1999-től főmunkatársa.     

Első versei 1953-ban jelentek meg a pécsi Dunántúl című folyóiratban, 1972-ben jelent meg első önálló verseskötete, a Fák felvonulása. Második önálló kötetére, az Emlékek választására is sokáig kellett várnia. Közben irodalmi életrajzot írt Csokonai Vitéz Mihályról és Vörösmarty Mihályról, 1984-től hasznos bibliográfiai munkákat tett közzé. A Tárgyak ideje óta kötetei folyamatosan, a termés ritmusa szerint jelentek meg, így a 1985-ben a válogatott és új verseket tartalmazó Hóból a lábnyom, tíz évvel később a 243 szonettet magában foglaló Három az ötödiken, majd a Válogatott versek, a Valahol, a Háromkák és a Platón benéz az ablakon című kötet, amely a költő elmúlt 50 évének munkáit szedte csokorba.

Munkásságát számos rangos elismeréssel jutalmazták: 1982-ben József Attila-, 1989-ben Graves-, 1990-ben Déry Tibor-díjat kapott, 1997-ben a Magyar Köztársaság Babérkoszorúját, 2004-ben a Kossuth-díjat is átvehette „új verstípusokat is létrehozó, a magyar líra megújulásában nagyon fontos szerepet játszó költői, prózai és elméleti munkásságáért". 2008-ban elnyerte az Artisjus Irodalmi Díjat, és ugyanebben az évben a Pécs díszpolgára címmel tüntették ki. 2016-ban bemutatták a Priusz kibővített újrakiadását. 2018-ban Prima díjat kapott.

Kiemelt kép: Digitális Irodalmi Akadémia