Életének 84. évében pénteken elhunyt Dobos Imre, a nagyváradi Szigligeti Színház életműdíjas színművésze – közölte szombaton a társulat.

Dobos Imre. Fotó forrása: a nagyváradi Szigligeti Színház Facebook-oldala
Dobos Imre. Fotó forrása: a nagyváradi Szigligeti Színház Facebook-oldala

A marosvásárhelyi születésű színművész 1966-ban szerzett oklevelet a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet színészeti szakán. 1988 óta volt a Szigligeti Társulat tagja, azt megelőzően a sepsiszentgyörgyi színházban játszott.

Pályafutása során volt Sörmester Václav Havel Audienciájában, Burgio Antonio Háy Gyula Mohácsában, dr. Szekeres Márai Sándor A kaland című művében, Bönge Szabó Magda Az a szép fényes nap című drámájában, Kiss Ödön Molnár Ferenc A cukrásznéjában, Matei Vișniec Bohóc kerestetik című művében és Vladimir Samuel Beckett Godot-ra várva tragikomédiájában.

Színészi munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el: 1992-ben Kisvárdán, a IV. Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválján a Legjobb férfi epizódalakítás díját neki ítélték Burgio Antonio szerepéért, 1999-ben a Rövid Dráma Fesztiválon a legjobb férfialakítás díját kapta meg Schwidel József (Varga Gábor: Tábornokok) szerepéért, 2001-ben pedig a XIII. Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválján különdíjban részesült.

Háromszor is elnyerte a Szigligeti Társulat Nívódíját (2005, 2013, 2014), az EMKE Kovács György-díjával 2005-ben, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal Kiválósági díjával 2006-ban, Magyar Kultúráért Életműdíjjal 2016-ban, Varga Vilmos-díjjal 2017-ben tüntették ki. 2020-ban átvehette a Szigligeti Színház Életműdíját.

Dobos Imre 2021-ben a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) színházművészeti tagozati díját is megkapta a magyar és a világirodalom nagy drámai szerepeinek emlékezetes, példamutató művészi alázattal teljes megformálásáért. A nagyváradi közönség 2022-ben Az öreg hölgy látogatása című tragikus komédiában láthatta utoljára a színpadon.

A nagyváradi társulat Facebook-oldalán így emlékezett meg a színészről: „Mindenki Cibi bácsija színházunk pótolhatatlan, oszlopos tagja volt, akinek időskorban is lankadatlan, fiatalos energiája, lelkesedése és szakmai odaadása mindannyiunk számára inspirációként szolgált. Emlékét örökre megőrizzük!”

Tisztelői a Szigligeti Színház előcsarnokában felállított ravatalánál vehetnek végső búcsút tőle július 2-án, kedden 10 órakor, temetési szertartása 12 órakor kezdődik a nagyváradi Rulikowski temető Steinberger-kápolnájában.