Életének 69. évében kedden elhunyt Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője – tudatta a szerkesztőség szerdán a Facebook-oldalán.

Mint írják, Schubert Gusztáv rövid, de súlyos betegség után múlt éjjel hunyt el családja körében. A lap főszerkesztője a Filmvilág legrégebbi állandó munkatársa volt, aki több mint négy évtizeden át dolgozott a szerkesztőség tagjaként, előbb rovatvezető, majd főszerkesztő-helyettesként, végül főszerkesztőként.

Balázs Béla- és Cs. Szabó László-díjas filmes szakíróként a lap létrejöttének legfontosabb közreműködőjét jelentette, legyen szó a tartalmi összetételről, az egységes színvonal biztosításáról, valamint a technikai és anyagi feltételek megteremtéséről – olvasható a közleményben. Kiemelték, Schubert Gusztáv példaértékű, fáradhatatlan küzdelmet folytatott a Filmvilág fennmaradásáért. „Nem csupán főszerkesztői pozíciójában, de már jóval azelőtt is a Filmvilág meghatározó munkatársa, motorja volt - és amennyiben rajtunk múlik, ezután is az marad" – írják a szerkesztőség tagjai.

Schubert Gusztáv 1955. december 3-án született Dunaújvárosban. 1980-ban végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának irodalom-történelem szakán. 1980-tól 1985-ig – magántanárként – irodalmat tanított, 1981 óta publikált, 1986-tól a Filmvilág rovatvezetője, 1998-tól főszerkesztő-helyettese, 2010-től főszerkesztője volt. Munkáját 1999-ben Balázs Béla-díjjal, 2021-ben Cs. Szabó László-díjjal ismerték el.