A Néprajzi Múzeum gyűjteményében a közel 225 ezer tárgy mellett egyedülálló néprajzi, antropológiai fénykép- és filmfelvételeket őriz, melyek a magyar nyelvterület és a világ népeinek életmódját mutatják be a 19. század második felétől napjainkig.

A néprajzkutatók maguk is sokat fényképeztek terepen, de igyekeztek az etnográfia iránt érdeklődőket is bevonni a gyűjtőmunkába, ezzel számtalan amatőr fényképész felvételével gazdagítva a múzeum anyagát. Emellett

fényképészműtermek, hazai és külföldi fotóművészek néprajzi témájú felvételeit is nagy számban őrzi a gyűjtemény.

A kialakított gyarapítási módszer egyik lényeges jellemzője, hogy lehetőség szerint a fotográfiák eredeti negatívjai kerüljenek be a gyűjteménybe. A kezdetektől így bővült például a Fényképtár egyik legkülönlegesebb része, a mintegy 75 000 darabot számláló üvegnegatív-gyűjtemény. Hasonlóképpen különlegességnek számít a több mint 330 színes, autokróm üveglemez is vagy a több tízezer darabot magában foglaló diapozitív-gyűjtemény. A mozgóképtár anyagának nagy részét a néprajzi témájú, 16 mm-es filmfelvételek teszik ki. A legkorábbi felvételek az 1930-as évekből valók.

Gereblyekészítés filmezése. Réger Endre felvétele, Szuhahuta,1951 (nitrocellulóz film, 24×36 mm), Néprajzi Múzeum
A múzeum olyan ritkaságokat is őriz, mint a két világháború között amatőrfilmes használatra fejlesztett 9,5 mm-es filmtekercsek.

Az Etnofotó blogon a Néprajzi Múzeum muzeológusai ebbe a több mint 340 000 egyedileg leltározott fényképfelvételt és közel 400 filmet őrző egyedülálló archívumba adnak mostantól rendszeresen izgalmas betekintést. A képek és filmfelvételek nagy része a múzeum publikus adatbázisában is elérhető, az Etnofotó viszont bevezeti a látogatót az adott fénykép vagy mozgókép világába: feltárja keletkezési körülményeit, hátterét, tárgyát, kontextusba helyezi, elemzi, és érdekes háttérinfókkal látja el a nézőt.

A Mélység – élesség és a Fotó + történet rovatokban egy-egy fényképcsoport vagy kép bemutatása történik: az egyik első cikkből megismerhetjük például a múzeum legelső, F1 leltári számon őrzött fényképfelvételének történetét. Az oldal a gyűjtemény ritkaságainak bemutatása mellett a Széles látószög és az Ajánló menüpontokban a hasonló tematikájú hazai és külföldi gyűjteményekre, kiadványokra és eseményekre is reflektál.

Nyitókép: Ünnepi ruhába öltözött csoport, Györffy István felvétele (Méra, 1907–1912 között, autokróm üveglemez, 13×18 cm), Néprajzi Múzeum