fbpx

Elindult az évad a Liszt Ferenc Kamarazenekarnál

Az együttes 2023 márciusában ünnepeli megalakulásának 60. évfordulóját. Ebből az alkalomból a 2022/23-as évadra két egymást követő bérletet hirdet meg.

Szeptemberben három helyszínen is fellép a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Az I. Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál nyitóhangversenyén játszik az együttes szeptember 1-jén a Magyar Zene Házában. Két nappal később a budapesti kulturális élet legnagyobb közönségtalálkozóján, a Pozsonyi Pikniken könnyed, klasszikus táncmuzsikával vár mindenkit a nagyszínpadhoz az együttes.

Szeptember 10-én Szentendrén, a Keresztelő Szent János-templomban a Nyitott templomok hétvégéjén a zenekar tagjai, Horváth Róbert, Kovács Attila, Németh-Izsák Ilona és Lukácsházi György Händel, Vivaldi, Haydn, Mozart, Boccherini, Toselli és Weiner műveiből összeállított műsorral várják a közönséget.

A jubileumi év alkalmából két egymást követő bérletet hirdetnek meg négy-négy koncerttel.

A bérletben elsőként a zene világnapján Várdai István csellóművésszel igazi bravúrra készül a zenekar. Két Haydn-remekművet és művészeti igazgatójuk vezényletével Beethoven monumentális Eroica szimfóniáját szólaltatják meg. A bérletsorozat második koncertjén a világ legismertebb szerenádja, a Kis éji zene is felcsendül, és először lép fel Budapesten az együttes angol vendége, Benjamin Grosvenor.

A december 4-i koncertjükön egy új és két örök érvényű klasszikus művet is bemutatnak, a vendég hegedűművészük, Liza Ferschtman szólójátéka a Hartmann-versenyműben és a Beethoven-hegedűversenyben felejthetetlen élmény lesz a közönségének. A Zeneakadémia-bérlet záró hangversenyére az utóbbi évtizedek legismertebb fuvolaművésze, Emmanuel Pahud közreműködésével készülnek, ezzel a koncerttel kezdi a zenekar a megalakulásának 60. évfordulóját ünneplő kiemelt rendezvények sorát is.

Az együttes új bérlete 2023 februártól májusig három koncertet foglal magában a Zeneakadémián és egy hangversenyt a Müpában. Kitűnő szólistákkal, születésnapi meglepetéskoncerttel, klasszikus remekművekkel és izgalmas kortárs zenei kínálattal készülnek.

A rovat további cikkei