A képzőművészettel nemcsak a galériákban, múzeumokban, hanem otthonainkban is találkozhatunk.

A MANK szeretné felhívni a figyelmet arra, mennyire fontos a mindennapi környezetünk, az, hogy milyen alkotások vesznek minket körül minket a hétköznapokban. A jelenlegi járványügyi vészhelyzetben felértékelődnek ezek az alkotások, éppen ezért a MANK naponta igyekszik bepillantást engedni az otthoni „műgyűjteményekbe”, de saját műtárgyállományát is szeretné a kezdeményezéssel megismertetni. Egyúttal mindenkit arra buzdít, hogy töltse fel saját közösségi felületeire ezeket az alkotásokat néhány mondat társaságában, vagy akár küldjék el azokat a MANK számára, a kozonseg@alkotomuveszet.hu címre. A felületen már most láthatóak többek büszkeségei, például Korniss Dezső, vagy éppen Deim Pál egy-egy munkája.

A szervezet egy másik kezdeményezése a #maradjotthonalkotni hashtag alkalmazásával főként a fiatal művészekre kívánja felhívni a figyelmet, akik egy-egy videóban saját alkotói műhelyükbe engednek bepillantást, megmutatják, min dolgoznak jelenleg, illetve hogyan érinti őket és művészetüket a járványügyi helyzet. A művészek ugyanis otthon is művészek, folytatják a munkát, és ebbe az izgalmas miliőbe most mi is betekinthetünk.

Kiállításait is szeretné elérhetővé tenni a MANK a járványügyi helyzetben, így a MANK Galériában rendezett Richter Sára kiállítás anyagát virtuálisan teszi elérhetővé március 26-tól honlapján, a www.alkotomuveszet.hu oldalon. A Kötelék című kiállításon Richter Sára textilművész különleges gondolati és képi világot teremt rusztikus, régi vásznain. Alkotásai életről, kötődésekről, családról, női és férfi szerepekről, a korról, amelyben élünk, a körülöttünk lévő környezet változásáról szólnak. A tárlatról itt írtunk részletesen.

Nyitókép: Deim Pál Életfa című alkotása, melyet unokájának, Deim Balázsnak készített.