A Budavári Önkormányzat különleges kiállítással szeretne adózni Réber László grafikusművész emlékének. A kiállítás kurátori munkájára a kerületben élő Révész Emese művészettörténészt kérték fel, akinek szakterülete a sokszorosított művészi grafika mellett a könyvillusztráció is. A kiállítás látványtervezési és művészeti kivitelezési munkáit a szintén kerületben élő Babos Bertalan Zsili képzőművész készítette.

Réber László illusztrációi generációk óta velünk élnek. Janikovszky Évával műfajt teremtett, de ikonikusak lettek Lázár Ervin, Békés Pál és Végh György írásaihoz készült rajzai is. A grafikus minimalista, filozofikus alkotásai jól illeszkednek olyan írók világához is, mint Örkény és Vonnegut. Jelen tárlat Réber két nemzedéktársát, Örkény Istvánt (1912-1979) és Kurt Vonnegutot (1922-2007) emeli ki, két olyan írót, akik Réberhez hasonlóan megjárták a második világháború poklát. Művészetük közös jellemzője a stílus puritán egyszerűsége, a groteszk, szatirikus hangnem mélyén megbújó emberismeret és humanizmus.

A kiállítás középpontjában Örkény István Egyperces novellák című gyűjteményéhez készült illusztrációk állnak. A külföldi szerzők közül Mihail Bulgakov és Kurt Vonnegut műveihez készült rajzokat emelték ki. A tárlat különlegessége az egyedi látvány, amely Babos Bertalan Zsili grafikus- és festőművész falfestményeinek és installációinak köszönhetően új összefüggésekbe állítja az illusztrációs grafikákat. E rajzok leginkább a könyvekből ismertek, melyek eredeti példányai tenyérnyi méretűek, nagy részük mára elveszett.

A magyar grafikában különálló terrénumot alkotó, az Élet és Irodalomban hasábjain 1971-1974 között megjelent Réber-rajzokból készült Korrajz című kötet a Móra Kiadó gondozásában jelent meg, melyből további különlegességeket tudhatnak meg az érdeklődők Réber László művészetéről.