hettorony_fesztival_gala_400x599.png
Herczku Ágnes és zenésztársai

A fesztivál küldetése, hogy a hazai népzene és világzene kiemelkedő művészei a szomszédos országok magyarságához is eljussanak, valamint a zene és építészet szerves kapcsolatára ráirányítsák a figyelmet. A koncertek mellett Makovecz Imre szellemiségét idéző életművét és annak hatásait bemutató kiállításokkal, szakmai beszélgetésekkel, fényfestéssel várják a közönséget.

Horváth László fesztiválszervező az M1 aktuális csatorna november 5-ei műsorában elmondta: az utazó fesztivál bejárja a Kárpát-medencét, mindennap máshol zajlik. A rendezvény Budapesten indul, körbejárják a megyéket, eljutnak a határon túlra is, majd visszatérnek a fővárosba. Mint mondta: a november 7-ei fesztiválmegnyitót a Makovecz-központban tartják, ahol Csernyus Lőrinc építész és Makovecz Pál, a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumának elnöke indítja el a programsorozatot, majd a Szászcsávási Zenekar is fellép. A fesztivál záróprogramja november 20-án, Makovecz Imre születésének évfordulóján a Budai Vigadóban lesz, ahol Herczku Ágnes és zenésztársai Bartók-estjét hallhatja a közönség.


etnofon_3_600x399.png
Etnofon Társulás

Kiemelte, hogy a fesztivál két hete alatt a különböző helyszíneken olyan népzenei, világzenei produkciókat mutatnak be, amelyeket év közben szerettek meg, fedeztek fel. A rendezvény programját Kiss Ferenc, a fesztivál művészeti vezetője állította össze. Hozzátette: elsősorban a Fonó látókörében lévő művészek közül válogatnak, főként a hazai legjobb népzenészek, világzenészek lépnek fel a rendezvényen, de minden évben eljön egy-egy külföldi együttes, idén például a lengyel Volosi zenekar emeli a fesztivál rangját.

 

A fellépők között szerepel a Borbély?Dresch Quartet, a Muzsikás együttes, Bognár Szilvia, Novák Péter, az Etnofon Társulás, a Kedves Zenekar, a Canlar zenekar, Erdal Salikoglu, a Nigun, Szászcsávási Zenekar, Szvorák Katalin, Ábrahám Judit és Kerényi Róbert, a Branka Trió, a Cimbalom Brothers, Szokolay Dongó Balázs, Kubinyi Júlia és Zimber Ferenc, Csizmadia Anna és a Volosi.


borbely_dresch_quartet.mm11_600x419.png
Borbély?Dresch Quartet

Mint a fesztivál honlapján olvasható: 80 művész, 10 kiállítás, 16 koncert, táncház és fényfestészet várja a látogatókat. A november 7. és 20. között megvalósuló fesztivál nevét Makovecz Imrének az 1992-es Sevillai Expón felépült héttornyú magyar pavilonja adta.

Idei helyszínek:

Budapest ? Makovecz Központ és Archívum, Fonó Budai Zeneház, Budai Vigadó

Csíkszereda (Ro) ? Millenniumi-templom

Kolozsvár (Ro) ? Törökvágási református templom, Rhédey Café

Szigetvár ? Vigadó Kulturális Központ

Kakasd ? Faluház

Paks ? Szent Lélek Templom

Csenger ? Makovecz Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Nagygéc ? Megmaradás Háza és Megmaradás Temploma

Tokaj ? Paulay Ede Színház

Bak ? Faluház Budapest

A teljes program ITT található.

Forrás: Kultúra.hu/MTI