A Libri Kiadó gondozásában jelent meg a Kommunista kiskirályok című kötet, amelyben a történészek, levéltárosok, kriminológusok által írt tanulmányokból kiderül, hogy az 1948 és 1989 közötti időszakban nemcsak a honvédelmi miniszter élt vissza a hatalmával, hanem több más káder is gyakran dolgozott saját zsebre.


czinege_600x518.png
Augusztus 20-i vízi- és légiparádé. Elöl középen Czinege Lajos honvédelmi miniszter.Forrás: Fortepan

"Akár munkásról, akár parasztgyerekről van szó, hirtelen beugrik egy villába, hirtelen beugrik egy státuszba, meg lehet a hatalomtól bolondulni" - így jellemzi Marosán György Czinege Lajos egykori honvédelmi minisztert Cseh Géza és Majtényi György közös tanulmányában.


51430023_2805778119646600_2719424075636507490_n_600x600.png
Kommunista kiskirályok, Libri Kiadó, 2019.

A Majtényi György, Mikó Zsuzsanna és Szabó Csaba szerkesztette könyv bevezetője ideológiai támpontokban gazdag, részletesen felvázolja a különféle vallások és politikai irányzatok hatalomfogalmait, majd leírja, hogy miként viszonyult a marxizmus a hatalomhoz, és hogy a kommunista párt ideológusai milyennek képzelték az 'új embert'. E részletes bevezető nyújt segítséget abban, hogy az olvasó megértse a káderek motivációit.

Az ezt követő tanulmányok pedig olvasmányos stílusban tárnak fel megdöbbentő eseteket korábban ismeretlen levéltári dokumentumok alapján. Az írásokból kiderül, hogy miként viszonyultak a városi párttitkárok, a megyei munkásőrparancsnokok, a TSZ-elnökök a hatalomhoz, és olyan érdekességeket is megtudhatunk, hogy valóban elkártyázták-e részegen a mezőtúri téeszt, hogy mennyi esett le a hortobágyi "libáztatásból" vagy, hogy volt-e korlátja a hatalommal való visszaélésnek, a korrupciónak.


czinege_kadarral_600x423.png
Czinege Kádárral 1962-benForrás: nephadsereg.hu

A szövegek olyan vizsgálatokról, korrupciós ügyekről szólnak, amelyek nagy részéről az országos közvélemény nem értesült, vagy csak késve szerzett tudomást. Czinege Lajos viselt dolgairól már korábban is suttogtak, de csak a rendszerváltás hajnalán ismerhette meg a visszaélések részleteit a nagyközönség. Akadt olyan eset, amelynek híre pletykával és városi szóbeszéddel kapott szárnyra.

A szerzők a levéltári források mellett esetenként korabeli újságcikkekre is támaszkodtak, amelyek azért számolhattak be a visszás esetekről, hogy azt az illúziót keltsék, mintha a pártvezetés fellépne a hatalmi túlkapásokkal és a korrupcióval szemben.


mezotur_600x538.png
Ünnepség a mezőtúri téeszbenForrás: Fortepan

Azonban komolyabb következménye csak egy esetnek volt: a Heves Megyei Munkásőrség parancsnokának tragikus véget érő "zugvadászata". Vélhetően részegen lelőtte az őt fuvarozó sofőrt. A lövést leadó Zabráczki két év börtönbüntetést kapott, de az eseményen szintén jelen levő Barna László járási munkásőrparancsnok megúszta a szigorú ítéletetet: miután a testülettől leszereltették, a Néphadsereg helyi szervezeténél folytathatta karrierjét.

A tanulmányokban felbukkanó helyi vezetők kihágásai meglehetősen sokrétűek voltak. A kötetben ismertetett esetek között felbukkan szexuális zaklatás, okirathamisítás, garázdaság, megfélemlítés vagy éppen a túlzott nepotizmus is. Utóbbira jó példa Győry Sándor ügye, aki pozícióját kihasználva próbált ingatlant szerezni a családtagjai részére.

A kötet arra is kitér, milyen módon kívánta az állampárti vezetés visszaszorítani a hatalommal való visszaéléseket. Többször hoztak elmarasztaló döntést, azonban"szocialista erkölcs" ellen vétkező kiskirályok többnyire "puhára estek", majd rövid kegyvesztettség után az államhatalom egy másik szervében folytatták tovább ott, ahol abbahagyták.

A kötet bemutatója március 19-én 15.00 órakor a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában lesz. Regisztrálni itt lehet: Kommunista kiskirályok