Az elkerülhetetlen Caragiale Bukarestben

Egyéb

A Leonida Gem Sessiont a fesztivál Caragiale, inevitabilul (Caragiale, az elkerülhetetlen) szekciójában kétszer játssza a kolozsvári társulat, október 29-én, kedden 17.00 és 21.00 órától, a Bulandra Színház Toma Caragiu termében.


leonida1_250x250.png
Részlet az előadásból

A Leonida Gem Sessionről, Visky András, az előadás dramaturgja így vélekedik: ?Caragiale ?aktualitásának? kérdését vetettük fel: melyek lennének azok a társadalmi folyamatok, amelyekre most ő ? hogy úgy fogalmazzak ? kényelmetlen kérdéseivel reflektálna. Ha Caragialét olvasva jól érezzük magunkat, és gyermekien kacagunk, egészen biztos, hogy olvasatunk helytelen. Ha szerencsénk van, magunkra ismerünk drámáiban. Mi ezt a szerencsét kerestük, és arra gondoltunk, hogy Caragiale, akit a nyolcvanas években betiltottak, de aki most ismét visszatért közénk, megdöbbenéssel konstatálja, hogy nem tudunk nyíltan beszélni egy olyan hagyatékról, melyhez egzisztenciálisan mindannyian kötődünk. Az egykori román titkosszolgálat és a besúgok bizonyos dokumentumait felhasználva ? melyek például a Nicu Steinhardt în dosarele Securităţii (Nicu Steinhardt a Securitate dossziéjiban) vagy Cenzura în teatru. Documente, 1948-1989 (Cenzúra a színházban. Dokumentumok, 1948-1989) kötetekben jelentek meg ? olyan dramaturgiát hoztunk létre, aminek köszönhetően a Leonida naccsás úr és a reakció című farce aktualitása szembeötlő. Van egy forradalmunk, az 1989-es, amelytől félünk, és amelyet nem fejezünk be, így tehát egy rémálom marad. A mi színpadi változatunkban Caragiale teljes szövegének felhasználása melett eljátsszuk a néző által látott előadás besúgását, feljelentését is.?

 

Az előadásban Hatházi András, Bogdán Zsolt, Bács Miklós, Viola Gábor, Farkas Loránd, Balla Szabolcs, Laczkó Vass Róbert és Panek Kati látható. Az előadás díszlet- és jelmeztervezője Carmencita Brojboiu, dramaturg Visky András, a zenét Vasile ?irli szerezte, míg a színpadi mozgást Sinkó Ferenc jegyzi.


leonida32_250x250.png
Részlet az előadásból

 

Az előadásokat követően, kedden 22.30-tól a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészeiből álló Loose Neckties Society zenekar ingyenes koncertet tart a Le Theatre étteremben. Az eseményre a FNT Éjszakák keretében kerül sor.

 

A 23. Országos Színházi Fesztiválra október 25 és november 3. között kerül sor Bukarestben. Az esemény főszervezője a Román Színházi Szövetség (UNITER), az itt bemutatott előadásokat Alice Georgescu, a fesztivál művészeti igazgatója válogatta. A közönség huszonkét előadást láthat, melyek a 2012-2013-as évadban kerültek bemutatásra az ország különböző színházaiban.