Elstartolt a Majdnem menyasszony című magyar televíziós játékfilm forgatása. Herczeg Ferenc A fehér páva című regényét Pacskovszky József rendezi, a főbb szerepekben Görög László, Gáspár Tibor, Schneider Zoltán, Kelemen Hanna, Koltai-Nagy Balázs és Hajdu Tibor látható.

A fordulatos és humoros szerelmi történet az 1900-as évek elején játszódik, a Budapesttől lovaskocsival alig egynapnyi járásra fekvő képzeletbeli kisvárosban, Varjason. Itt található az Ábel család híres, régóta működő ruha- és kelmeboltja, melynek cégérén a fehér páva jelzi egyben a nevét is. Vele szemben áll a Toll család fejéről, idősebb Toll Jenőről (Schneider Zoltán) elnevezett, Fekete Elefánt nevű szatócsbolt. A Fehér páva tulajdonosának, özvegy Ábel Pálnak (Gáspár Tibor) szeme fénye, a szép Ábel Marika (Kelemen Hanna) épp az esküvőjére készül, és visszaemlékszik arra az időszakra, amikor az élete gyökeresen megváltozott. Alig több mint egy évvel ezelőtt ugyanis az Ábel háznál megjelent a jóképű és művelt Pankotay báró (Koltai-Nagy Balázs), és a pimasz, ámde macsó Toll Jenő (Hajdu Tibor) mérnök. Mindkettőjüknek az a célja, hogy az öreg Ábelt és testvérét, a képviselő Miklóst (Görög László) meggyőzzék, hogy Varjasra is járjon Pestről a vasút. Az új beruházás nagy port kavar a városkában, a két férfi és egy meggondolatlanul elcsattant csók is komoly bonyodalmakat okoz...

Herczeg Ferenc A fehér páva című regényéből a forgatókönyvet Somogyi György írta, az operatőr Gózon Francisco, a díszletet Bozóki Mara, a jelmezeket Zelenka Nóra tervezi, a zeneszerző Bacsó Kristóf, a vágó Rumbold László.

A forgatás 22 napot vesz igénybe 4 helyszínen, a tévéfilmben több mint 30 szereplő és 300 statiszta közreműködik.

A főszerepet alakító Kelemen Hanna számára szimpatikus Marika habitusa, viselkedése: „Azzal a korral, amelyben a történet játszódik, jár egy bizonyos tartás, modor, ami miatt egy fiatal nő nem fejezhette ki azonnal az érzéseit, ezért csak kódolva tudathatta mással rokon- vagy éppen ellenszenvét.” A fiatal színésznő mellett Hajdu Tibor, Koltai-Nagy Balázs, Gáspár Tibor, Görög László, Schneider Zoltán, Csombor Teréz, Spilák Klára, Vasvári Emese játssza a történet fontos szerepeit.

A film címét rendhagyó módon keresték: a lehetőségekről a közönség dönthetett. Bár a kalapban több frappáns ötlet is volt – dobogós lett a Mondhatsz nemet! és az Ásó, kapa, nagyharag! –, a befutó végül a munkacím, a Majdnem menyasszony lett. A gyártó a Megafilm Service. A Helmeczy Dorottya (a vele készült interjú ide kattintva olvasható) és Kálomista Gábor producerpáros legújabb filmje 70 perces lesz, és a Nemzeti Filmintézet támogatásával készül. A közönség várhatóan 2023 karácsonyán láthatja tévéfilmet a Dunán.

Kelemen Hanna és Görög László a Majdnem menyasszony című filmben. Fotó: Megafilm