Tanchaz_Kassak_Klub
A Sebő-együttes táncháza a Kassák Klubban 1976-ban.
Fotó: Urbán Tamás/Fortepan

A nemzetközi adatbázis (http://cultural-opposition.eu/) mellett a tegnap tartott, nemzetközi konferencián bemutatták a kutatást összefoglaló, mintegy húsz országból 65 szerző közreműködésével készült felsőoktatási kézikönyvet; illetve a középiskolai és egyetemi oktatókat segítő online tananyagokat.

Beatrice_koncert_1978
A Beatrice Fekete bárányok című koncertje a Hajógyári-szigeten 1980-ban.
Fotó: Urbán Tamás/Fortepan

A COURAGE elnevezésű, kommunista korszak ellenkultúráját vizsgáló kutatóprogramot vezető Bölcsészettudományi Kutatóközpont három éven át tizenöt ország kutatóit koordinálta. A nemzetközi adatbázis csaknem száz kutató hároméves munkája nyomán jött létre, és jelenleg 325 gyűjteményről közöl új adatokat. Az adatbázis emellett a levéltári kutatásokat is megújíthatja, mivel új, eddig alig vagy egyáltalán nem használt források kerülnek a kutatók látókörébe. Az eddig elszórtan létező gyűjteményeket összefogó és bemutató portál által ezentúl összehasonlíthatóvá válik a kommunista diktatúrák hatása a kelet-európai régióban.

mini-band_fortepan_6610-700x521
A Mini együttes. Budapest, 1968.
Fotó: Dávid Sándor/Fortepan

Apor Péter történész, a projekt egyik vezetője elmondta: az immáron hozzáférhető egyéni életutak és a láthatóvá tett magángyűjtemények megváltoztathatják a korszakról élő, gyakran sematikus képet. A kutatás eredményei nem csupán a történészeknek, hanem a nagyközönség számára is érthetőbbé teszi, miért áll a mai napig viták kereszttüzében a korszak történelme.

A projektben résztvevő tíz ország előadói többek között arra keresték a választ, hogyan tudtak a kultúra szereplői országhatárokat és a vasfüggönyt is átívelő hálózatokat létrehozni a diktatúra idején, hogyan sikerült dokumentálni a tiltottnak számító tevékenységeket, és miként volt jelen a titkosszolgálat a kultúra különböző szféráiban.