A tárlaton keresztül a sokoldalú életmű absztrakt és figuratív festészeti stílusát is megismerhetjük.

Nem túl gyakori egy művész életművében, hogy párhuzamosan, szinte egy időben, egymástól élesen elkülönülő kivitelezési formát és témát alkot meg. Erre a ritka jelenségre izgalmas és sokszínű példát láthatunk Cseke Szilárd önálló kiállításán.

Az installálásban is élesen elválik a két különböző anyag: a földszinten a jól ismert Erdő sorozat legfrissebb alkotásai láthatóak, míg a galéria alsó terében az Amikor hazajön című széria válogatott képei kaptak helyet. A két sorozat közös pontja a természeti elemek ábrázolásmódja.

Az Erdő sorozat Cseke Szilárd életművének jelentős szeletét alkotja. A fás, természeti téma 2002 óta köszön vissza újra és újra a festő művei között, ám mindig valamilyen formai, festészeti megoldással átalakulva.

Valóságos élményalkotást láthatunk a vásznakon.

Virtuóz módon kerülnek fel és fedik át egymást a különböző festékrétegek, melyek egyszerre alkotnak térbeli dimenziókat, jelenítenek meg fényeket és árnyakat, valamint különféle textúrákat.

Az inspirációt az alkotó saját megfigyelései, vázlatai adják, majd az összegyűjtött vizuális élményeket képi rendszerbe foglalva elemző festészeti formába rendezi. Ám a tudatos építkezésnél nem áll meg az alkotófolyamat. A véletlen is fontos szerephez jut, mely a festmények felületének sokrétűségében bontakozik ki. Ezek az absztrakt festmények leginkább a néző térérzékelésével játszanak. Tulajdonképpen az emberi agy alkotja meg az erdőre emlékeztető képet, melyet a festmények különleges aurája épp csak felvillant.

Levél, 2014, corten acél, tölgy, fénycső, 73x91cm, 5x27cm
Forrás: Rugógyár Galéria

A festmények mellett acéllemez szobrokat is láthatunk, melyek szintén ehhez a tematikához kapcsolódnak.  Ezen a művek áttört felülete felületét savmaratással még festőibbé tett a művész. A fény pedig fontos részlete minden plasztikának.

Az alsó szint összeállítása az idén tavasszal a Budapest Galériában bemutatott, Amikor hazajön című sorozat képeiből áll. A festmények témáját olyan jelenetek alkotják, melyeken külföldről hazatérő emberek személyes valóságait elevenítik meg. A kísérő szövegeken olvasható történetek szerves részei a műveknek: a leírt szituációk inspirálták a festmények létrejöttét. Minden mű külön történetet mutat be, melyek rengeteg érzelmet közvetítenek. A képeket nézve a néző is könnyen kapcsolódik a kompozíciókhoz saját, szubjektív emlékein keresztül. A festményeken látott kiragadott epizódok olyan sokfélék, mint az eltérő emberi sorsok. A megjelenített helyszínek és helyzetek magukban hordozzák azokat a kötöttségeket, melyek több ezer kilométer távolságba is elkísérik az onnan eltávozót.

Kisvárosi srác, 2019, olaj, vászon, 80 x 80 cm

 „A figuratív festészetben nem lehet mellébeszélni”

– fogalmaz Cseke Szilárd. Ott minden részletet, rendesen, lelkiismeretesen ki kell dolgozni. Ám ezekben a festményekben is feltűnnek a kiállítás első felében látott absztrakt elemek, főként a hátterek természeti elemeiben.

Azok számára, akik szeretik a festészet sokszínűségét, és szívesen időznek el a művek felületének vizsgálatával, azok számára Cseke Szilárd kiállítása rengeteg lehetőséget kínál.

A tárlat október 6-ig látogatható a Rugógyár Galériában.