fbpx

Elmúlt időt ne sirass! – Órakiállítás a Városligetben

Több száz éves óraszerkezetek, az órásmesterek egykori káprázatos alkotásai láthatók a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Királytermében. Ott jártunk.

Az idő pénz. Idővel gyarapodik az ész. Az idő mindennek mestere. Legjobb orvos az idő. Számtalan közmondásban szerepel az idő, az a fogalom, amely az emberek életét oly erősen meghatározza. Az idő múlását mérő óraszerkezetek, az órásmesterek egykori káprázatos alkotásai kerültek az Iparművészeti Múzeum legújabb tárlatának középpontjába.

A múló időt a 14. századtól fogva mérik óraszerkezetekkel, először a templomtornyokon jelentek meg a mutatók és a számjegyek.

A hatalmas óraszerkezeteket a 16. századtól kisebb méretűek követték, köszönhetően a rugós óraszerkezet feltalálásának. A hordozható órák pedig művészi igénnyel kialakított iparművészeti alkotásokként a gazdag családok lakásainak díszévé váltak.

Radvánszky Ferencet, a Svájcban élő órásmestert lenyűgözte az antik órák szépsége, szerkezetük pontos működése. Több mint harminc éven át gyűjtötte a szebbnél szebb antik órákat. Kollekciójának nagy részét 2021-ben vásárolta meg az Iparművészeti Múzeum. A gyűjtemény néhány értékes darabja került most a nagyközönség elé, a Mezőgazdasági Múzeum Királytermében csodálhatók meg a kollekció ritkaságai. Maga a gyűjtő restaurálta a kiállított műtárgyakat, amelyek mindegyikének működőképes a szerkezete.

A kiállítás legkorábbi darabjai az 1800-as évek elejéről származnak, a főúri és nagypolgári lakások elengedhetetlen tartozékaivá váltak az úgynevezett kandallóórák. Ahogy az elnevezés is sugallja: elsősorban a kandallókon, konzolasztalokon műtárgyként helyezték el őket.

A kiállítás kiemelkedő darabja a patinázott bronzszoborral díszített, Herkulest ábrázoló kandallóóra, de Édouard Minard 1870-ben, Párizsban készült festett porcelánórája is lenyűgöző. Az egyik tárlóban hordozható útiórák és zsebórák sorakoznak, köztük a világ legvékonyabb zsebórája is megcsodálható.

De 20. századi különlegességekkel is találkozhatunk, köztük az 1963-ban kifejlesztett  szolárpaneles és az Atmos névre keresztelt, légnyomáskülönbségen alapuló órával. 

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum Királytermében augusztus 31-ig látogatható az Iparművészeti Múzeum Herkulestől a szolárpanelig című izgalmas tárlata, amelynek kurátora Pandur Ildikó.

A képek a szerző fotói.

A rovat további cikkei