Mintegy 58 millió látogatóval zártak rekordévet tavaly az olasz múzeumok – jelentette be szerdán az olasz kulturális minisztérium.

Tourists queue to visit the Pantheon on July 3, 2024 in Rome. (Photo by Filippo MONTEFORTE / AFP)
Sorban álló turisták a római Pantheon előtt. Fotó: Filippo Monteforte / AFP

A látogatószám, amely csak bő egymillióval kevesebb, mint az ország teljes lakossága, 23 százalékkal, azaz 10,7 millióval nagyobb volt, mint az előző évben.

A legtöbben a római Colosseumot keresték fel 2023-ban, több mint 12 millióan tekintették meg az ókori amfiteátrumot, a második helyen álló Pantheonba pedig több mint ötmillióan zarándokoltak el.

A legnépszerűbb olasz múzeumok között szerepelt még a tavalyi látogatottság alapján az Uffizi galéria, Pompeji, a Dávid-szobornak otthont adó firenzei Galleria dell'Accademia, a római Angyalvár és a torinói Egyiptomi Múzeum is.

A Pantheonban bevezetett új belépőjegy miatt várhatóan csökken majd a látogatók száma. Ugyanakkor Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter emlékeztetett rá, hogy a belépőjegyet még Elon Muskkal is megfizettette. Hozzáfűzte: sok olasz múzeum és program látogatható ingyenesen Olaszország „nagyvonalúságának” köszönhetően, és számos kedvezményt is biztosítanak, például 18 éven aluliak számára ingyenes belépést fizetős múzeumokba.