Magyarországon először rendeznek nemzetközi, mesterséges intelligenciával készült filmeknek versenyt. A The AI Film Festival (AIFF) győztes alkotásait vasárnap díjátadóval egybekötött vetítésen tekinthetik meg az érdeklődők a Bem Moziban.

A csaknem harminc országból beérkezett 145 pályamunkából rangos zsűri választotta ki a legjobb alkotásokat, amelyeket vasárnap a budapesti Bem Moziban tekinthetnek meg az érdeklődők. A vetítésen és a díjátadón való részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött.

Az AIFF-ra öt, látványfilm, dokumentumfilm, kísérleti film, videóklip és vegyes művészeti alkotás kategóriában, maximum 15 perces, legalább a mű felében mesterséges intelligenciával készült alkotásokkal nevezhettek a készítők.

A szervezők közleményükben idézik Sallai Ervint, a The AI Film Festival alapítóját és főszervezőjét, aki elmondta: a mesterséges intelligencia térnyerése rámutatott arra, hogy új értelmezésben kell kezelnünk a segítségével gyártott tartalmakat. „Magyarország mindig is úttörő volt a filmiparban, így nem véletlen, hogy pont nekünk jutott eszünkbe egy új típusú, AI fókuszú filmfesztivál létrehozása” - emelte ki. Mint megjegyezte, a beérkezett versenymunkák rendkívül sokszínűek: az ausztrál furcsa szőrős lények funk videoklipjétől az elgondolkodtató francia környezetvédelmi filmen át egészen a költői vagy éppen vicces magyar kísérleti alkotásokig rengeteg stílussal és vizuális kultúrával találkozhatnak a nézők.

A kiválasztási folyamat során több mint hétórányi versenyfilmet nézett végig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) hallgatóiból, reklámszakemberekből és a Bujtor István Moziklub tagjaiból álló előzsűri. A rövidített listára került alkotások közül a magyarországi MI közösség alapítói, valamint filmes és designszakemberek választották ki a győztes rövidfilmeket.

A szakmai zsűri tagja volt többek között Deák Kristóf Oscar-díjas filmrendező, Glaser Katalin animációs rendező, Bakk Ágnes, a MOME Interakció és Immerzió Hub vezetője és Pártfalusi Attila, a MOME Media Design BA szakvezetője is. A fesztivál vetítési blokkjaira és a díjátadóra a cooltix.hu felületén lehet regisztrálni. A díjátadót követően a szervezők filmes beszélgetésre várják az érdeklődőket a Manyi kulturális műhelyben Deák Kristóf rendezővel, Miki357 reklám- és videoklip rendezővel, Juszt Balázs rendezővel, Szabó Simon színésszel és Falcao (LavaLava) reklámszövegíróval.

További információ a fesztiválról itt.