A bécsi Szépművészeti Múzeum (Kunsthistorisches Museum – KHM) először rendez nagyszabású Rembrandt-kiállítást: az október 8-án nyitó tárlat hatvan festményt, rajzot és nyomatot mutat be a 17. századi holland festőművésztől és tanítványától, Samuel van Hoogstratentől. A tárlat középpontjában a színek és az illuzionisztikus technikák állnak.

Rembrandt festményei közül hat a KHM saját gyűjteményéből származik, érkeznek alkotások többek között a New York-i Metropolitan Museum of Arttól, a londoni Royal Collectiontől, a párizsi Louvre-ból vagy a madridi Thyssen–Bornemisza Múzeumból, illetve magángyűjtőktől.

A múzeumban a szezon február 13-án kezdődik a császár és az udvari művészek szerepét  hatvan medál és egyéb műalkotás mentén az 1500-as évektől a Monarchia végéig, 1918-ig vizsgáló Prunk & Prägung. Die Kaiser und ihre Hofkünstler című kétrészes kiállítással, amelynek egyik helyszíne a Kunstkammer, a másik pedig a Münzkabinett.

Március 18-tól lesz látható a Holbein. Burgkmair. Dürer. Renaissance im Norden című kiállítás: a korai 16. század híres művészeinek több mint 160 festménye, szobra és egyéb alkotásai segítségével mutatja be a tárlat, hogyan szorította ki a gótikát és nyert teret a reneszánsz a Fugger-város, Augsburg művészetében.

Utazni mindig jó, de még jobb, ha egy-egy út során olyan kiállításokba botlunk, amelyek életre szóló élményt kínálnak. Idén is lesz jó néhány olyan blockbuster, amelyekért érdemes repülőre szállni vagy épp vonatra ülni. Ebben a cikkünkben tíz tárlatot ajánlunk Európa nagyvárosaiból.

A nyitóképen Rembrandt A konyhalány című 1651-es képe (Nemzeti Szépművészeti Múzeum, Stockholm). Fotó: Anna Danielsson / Nationalmuseum