A hazai kortárs táncélet kimagasló alkotói, a Magyar Török Kulturális Évad egyik gyöngyszeme és izgalmas premierek Győrben a 19. Magyar Táncfesztiválon, amelyet június 19. és 23. között rendeznek meg. Meglepő fotókiállítással, ingyenes szabadtéri műsorokkal és gyerekprogrammal is készül a szervező Győri Balett.

Tiszta forrás Fotó Nagy Attila Müpa
Jelenet a Tiszta forrás című előadásból. Fotó: Nagy Attila / Müpa

A Magyar Táncfesztivál története 1998-ban kezdődött, kétévente rendezték meg az első időben. Kiss János fesztiváligazgató így emlékezik az indulásra: „Fontosnak tartottuk, hogy legyen néptánc, kortárs tánc, balett, és szerettük volna, hogy jelen legyenek a társművészetek is. Akkora volt a siker, hogy 2007-ben azt javasolták a város vezetői, hogy csináljuk évente. Egyre többen akartak fellépni, egyre nagyobb rangot nyert a fesztiválunk, amely ma is az értékek felmutatásáról szól.”

A nyitóesten, június 19-én a Bartók Tavasz és a Müpa jóvoltából a Tiszta forrás című előadást láthatja a közönség, amelyben színpadra lép a Magyar Állami Népi Együttes, a Győri Balett és Guessous Mesi és Zenekara, az est második részében a Törökországból érkező Ankarai Állami Modern Táncegyüttes egy látványos Anatóliai mesével mutatkozik be.

A fesztivál egyik kuriózuma a 30 éves Bozsik Yvette Társulat Az estély című előadása, amelyet Jean-Paul Sartre Zárt tárgyalás című darabja ihletett, magával ragadó alkotás a színház és a tánc metszéspontjában. A június 19-én látható produkciót eredetileg 1993-ban mutatták be, és a társulat fennállásának 30. évfordulójára újították fel. Bozsik Yvette és Vati Tamás eredeti karakterüket játsszák, a harmadik szerepet Samantha Kettle alakítja.

A Duda Éva Társulat június 21-én Frida, az élet múzsája címmel Frida Kahlo mexikói festőnő életét és művészetét feldolgozó látványos előadással érkezik, amely egzotikus álomvilágba kalauzolja a nézőt a zene, a mozgókép és a táncművészet gazdag kifejezőképességére építve.

654a55b6cf2cf2570607d630.jpg
Jelenet a Frida, az élet múzsája című előadásból. Fotó: Lékó Tamás

A fesztivál kortárs vonalát erősíti a TranzDanz Hermész című különleges előadása június 20-án, amelynek címszereplőjét Tókos Attila formálja meg, aki szerepe szerint egy ambivalens sem angyali, sem démonikus, de mindkettőt magában hordozó emberszerű lényt alakít.

Egyedi nézőpontú, izgalmas előadással érkezik a mustrára az InverseDance Company, akik Fodor Zoltán Ébredj, kedvesem című koreográfiáját, valamint Bódi Bianka a görög mitológia Narkisszoszról szóló történetéből inspirálódott Öntudatlan én című darabját mutatják be június 22-én.

A néptánc jelenlétét az idei fesztiválon a Magyar Állami Népi Együttes mellett a Magyar Nemzeti Táncegyüttes látványos előadása is erősíti július 22-én. Merész vállalkozás a Móricz Zsigmond műveire készült Barbárok című táncköltemény, amelyben Móricz szatmári gyűjtéseinek parasztjai kelnek életre a két koreográfus, Zs. Vincze Zsuzsa és Zsuráfszky Zoltán szemet gyönyörködtető és egyben elgondolkodtató alkotásában.

Június 23-án a Nagyvárad Táncegyüttes érkezik Boris Vian A Birodalomépítők avagy a Schmürz című drámája alapján készült, furcsa atmoszférájú A Schmürz című fizikai színházi előadásával, amely egyfajta megtisztulásélményt nyújtó alkotás.

A fesztivál keretében június 20-án bemutatkozik a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium. Koncertvizsgájukban klasszikus és modern táncművek egyaránt szerepelnek. Többek között látható lesz a Csipkerózsika-szvit, a Babák, a Főnix, az Átváltozás című koreográfia és A kis herceg.

A házigazda Győri Balett három bemutatót időzített a fesztiválra. A Sorsok című estjükön június 21-én két új alkotást láthat a közönség, amelyben az együttes táncművészei mutatkoznak be koreográfusként. Sebestyén Bálint állítja színpadra a Metro című egyfelvonásos táncszínházi előadást, amely egy föld alatti közösségről szól, akik hisznek abban, hogy a föld fölé kerülhetnek.

Daichi Uematsu, aki először mutatkozik be koreográfusként, az est második felében Next to you / Melletted című művében azon gondolkodik el, hogy bár egy ember 30 ezer másik emberrel is találkozhat élete során, csak nagyon kevesekkel osztja meg valódi érzéseit.

A fesztivál zárónapján, június 23-án a gyermekeknek a Győri Balett Stúdiójában tartanak előadást a Győri Balett táncművészei. Velekei László koreográfiájában a Kockásfülű nyúl születésnapi története elevenedik meg. Marék Veronika rajzfilmből is ismert tanulságos történetét ezúttal tánclépések segítségével mesélik el.

A 19. Magyar Táncfesztivál részeként Body Science címmel Papp Tibor különleges fotókiállítása lesz látható a színház csillárszintjén, a Műhely folyóirat tematikus számának anyagaiból pedig a Pódiumszínpadon tekinthető meg Önarckép címmel kiállítás és lapszámbemutató.

táncfesztivál sajtótájékoztató győri balett mg_011.jpg
A 19. Magyar Táncfesztivál sajtótájékoztatója. Fotó: Győr+ Média

A fesztivál egyik különlegessége, hogy a színház előtti téren minden este 21 órától ingyenes szabadtéri programokkal várják a közönséget. Estéről estére hol a magyar néptáncé, hol a latin táncoké lesz a főszerep: rumba, salsa, bachata és az elmaradhatatlan kubai bár várja vendégeit. Fellép az Orlando és Leidy Style Dance Club a Mai Rumba kubai zenekar kíséretében, az El Paso Táncstúdió, Futó Károly és a Dimenzio TSE, a Kubai Salsa Klub, a Lippentő Táncegyüttes a Fitos Dezső Társulat táncművészeivel, valamint Guessous Mesi és zenekara.