Minden kornak megvannak a kihívásai, és ahhoz, hogy a mai kihívásokkal sikeresen lehessen megküzdeni, fontos megismerni és megérteni a múltat, fontos felhasználni a múlt tapasztalatait, emelte ki a emelte ki Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja az esemény szerdai sajtótájékoztatóján.

A konferencia nem csupán a Székely Hadosztály történetét, hanem az első világháború lezárásának a történéseit is felidézi, ezért a csíkszeredai Mikó-várban tartandó szombati konferenciára a téma legavatottabb kutatói tartanak előadást.

szekely_hadosztaly
Fotó: Csíkiak klubja

 

A kiállítás anyagát a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Csíki Székely Múzeum törzsanyaga adja, de a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumból és a Nyíregyházi Józsa András Múzeumból is kölcsönöztek tárgyakat.

A rendezvénysorozat a Kratochvill Károly és a Székely Hadosztály című kiállítás megnyitójával kezdődik pénteken a Csíki Székely Múzeumban. Szombaton könyvbemutatón és tudományos konferencián idézik fel a Székely Hadosztály történetét. Színházi előadás, filmvetítés és a Székely Hadosztály csíksomlyói emlékművénél tartandó megemlékezés is szerepel a programban.

Masodik_vilaghaboru
Fotó: origo.hu

Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere elmondta: azt szeretnék, ha a város és a környék iskolásai mindannyian megnéznék a székely múlt e nagyszerű fejezetét bemutató kiállítást. Azt is hozzátette: dolgoznak azon, hogy a Székely Hadosztály történetét megelevenítő könyv kiadói jogát időszakosan megszerezzék egy csíkszeredai kiadó számára, hogy minden diák, akik a 2018-2019-es tanévben Csíkszeredában fejezi be a tanulmányait, útravalóul megkaphassa a könyvet. A történelem e fejezetének a magas kulturális szinten történő megismertetése a cél, emelte ki Ráduly Róbert, nem a nemzeti hivalkodás.

Forrás: MTI