Emlékparkot kapnak a szatmári svábok

Egyéb

(MTI) A svábok egyik leghíresebb süteményéről elnevezett gasztronómiai rendezvényt idén tizenharmadik alkalommal rendezik meg a magyar?román határ mellett fekvő, ezerfős ? magyarok és kisebb részben német anyanyelvűek által lakott ? községben.
    

A fesztivál idei különlegessége, hogy a szatmári svábok betelepítésének háromszázadik évfordulója alkalmából emlékparkot és emlékművet avatnak a településen ? mondta el Vilmos István polgármester.
    
A németországi svábok betelepítése az 1711-es szatmári béke után kezdődött el Szatmár megyében a vidék földesura, gróf Károlyi Sándor kezdeményezésére, aki az 1712-től folyamatosan érkező telepeseket többek között a nagykárolyi és a szatmárnémeti birtokain helyezte el. A bevándorlók a Duna-menti német településekről, többek között Ulmból indultak el a csak Ulmer Schachtelnek (ulmi skatulya) nevezett ladikjaikkal, amelyek a hosszú hajóút után Visegrádnál kötöttek ki.
    
Az ulmi skatulya méretarányosan kicsinyített mása lesz kiállítva a Scwabischer Parkban ? tette hozzá Vilmos István. A vasárnapi ünnepségen részt vesz Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, Vinnai Győző megyei kormánymegbízott, Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, valamint jelen lesz az Emberi Erőforrás Minisztérium képviselője is.
    
A vállaji strudlifesztivál a hagyományoknak megfelelően lovasok, lovasfogatok és mazsorettek felvonulásával kezdődik, majd fogathajtó versennyel, valamint kulturális programokkal folytatódik. A fesztiválról idén sem hiányozhat a gasztronómia: a strudliversenyre benevezett hét csapat a saját receptjei alapján süti meg és ízesíti a tradicionális ételt.
    
A strudli a régi sváb recept szerint négy deci tejföl, egy egész tojás, két tojássárgája, szódabikarbóna, só és liszt felhasználásával készül, az összetevőkből könnyű tésztát gyúrnak. A tésztát vékonyra nyújtják, felét töltelékkel, szilvalekvárral, túróval vagy főzött és péppé tört burgonyával megtöltik, a tészta másik felét pedig ráterítik. Nyújtófa segítségével 10?10 centiméteres kockákat nyomnak bele, és az "árkokat" kézzel is jól összenyomkodják, derelyevágóval pedig körülvágják a kockákat, majd bő olajban kisütik.
    
Másutt a nyers tészta hozzávalóin változtatnak némileg, sőt a tölteléken is. A Nyírség egyes részein vagy Erdélyben például fahéjjal, kakaóval vagy vaníliával ízesítik a felhasznált burgonyapépet. A strudli mellett a tájegységre jellemző ételek és italok kóstolására is lehetősége nyílik a közönségnek.
    
A fesztivált határrendészeti kutyás és fegyverbemutató, horgászverseny, illetve hastáncosok és tánccsoport fellépései színesítik. Este az egyik tehetségkutatóból ismert Kocsis Tibor és Muri Enikő ad koncertet, a rendezvény pedig tíz órakor tűzijátékkal zárul Vállajon.