Két, vidékről Budapestre került fiatal orosztanárnő sorsán keresztül megismerni a rendszerváltás visszatetsző emberi viszonyait.

Börcsök Enikő, Johanna Ter Steege és Szabó István a díszvendége az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Budapesti Klasszikus Film Maraton szerdai zárógálájának, ahol Szabó szívszorító rendszerváltás-filmjét, az Édes Emma, drága Böbét vetítik digitálisan felújítva.

A történet 1989-ben játszódik: két, vidékről Budapestre került, fiatal orosztanárnő sorsán keresztül adva képet a rendszerváltás visszatetsző emberi viszonyairól. A film főhősei a változás vesztesei, akiknek munkája – mint oly sokaknak akkoriban – egyik pillanatról a másikra válik feleslegessé. Az iskolában az oroszkönyveket elégetik, a tanárokat gúnyolják. A tanári kart, akárcsak a társadalmat, politikai indulatok osztják meg. Emma és Böbe munkásszálláson lakik, gyorstalpaló angol tanfolyamra jár, amit már tanítaniuk is kell. Egyre inkább egymásra vannak utalva.

Az Emmát alakító holland Johanna Ter Steege a kilencvenes évek elejének fiatal sztárja, aki már első filmjéért megkapta a legjobb női mellékszereplőnek járó Európai Filmdíjat 1988-ban, majd Robert Altmannal leforgatta a Vincent és Theót. Többször is dolgozott magyar rendezőkkel.