fbpx

Emmy-díjra jelölték Rév Marcell operatőrt

A korona és a Mandalorian kapta a legtöbb, 24-24 jelölést kedden az amerikai televíziós akadémia Emmy-díjaira. Rév Marcellt az Eufória-sorozatért jelölték.

A tévécsatornák közül az HBO és az HBO Max gyűjtötte a legtöbb, 130 jelölést, a Netflix 129 jelöléssel szorult a második helyre.

A legjobb drámasorozat kategóriában a brit uralkodóházról szóló A korona mellett a Bridgerton, A fiúk, A szolgálólány meséje, a Lovecraft Country, a The Mandalorian, A póz és a Rólunk szól esélyes a legrangosabb tévés díjra. A vígjátéksorozatok mezőnyében pedig a Ted Lasso, a Feketék fehéren, a Cobra Kai, az Emily Párizsban, a Hacks, A Kominsky-módszer, a PEN15 vagy A légikísérő kaphat díjat.

A limitált epizódszámú szériák között a Kate Winslettel forgatott Easttowni rejtélyek, A vezércsel, a WandaVison, a The Underground Railroad és az I May Destroy You versenyez a trófeáért.

A jelölések a streaming szolgáltatók előretörését jelzik:

a három legfontosabb díjkategóriában, a legjobb dráma, vígjáték és a limitált sorozatok mezőnyébe a televíziók produkciói közül egyedül az NBC Rólunk szól című szériája tudott bekerülni.

A színészi kategóriákban mások mellett Kaley Cuoco (A légikísérő), Tracee Ellis Rodd (Feketék fehéren), William H. Macy (Shameless – Szégyentelenek), Emma Corin (A korona), Jurnee Smollett (Lovecraft Country),  Kate Winslet (Easttowni rejtélyek) és Jason Sudeikis (Ted Lasso) is jelölt lett.

Az idei jelöltek közé magyar alkotó is került:

Rév Marcellt az HBO számára készített Eufória-sorozat egyik epizódjáért (Trouble Don’t Last Always) jelölték, a Kiemelkedő operatőri munka egykamerás sorozat (egyórás) kategóriában. 

Az Eufória 2021-ben három Emmy-jelölést kapott: az operatőrin kívül a legjobb kortárs kosztümök, valamint a legjobb kortárs smink kategóriában, utóbbi kettőt a F…ck Anyone Who’s Not A Sea Blob című epizódért.

A kategória további jelöltjei a Bridgerton,Lovecraft Country,Perry Mason, A korona,Mandalorian és Az Esernyő Akadémia egy-egy epizódja.

Az Eufória eddig 9 jelöléssel és három Emmy-díjjal büszkélkedhet: 2020-ban megkapta a legjobb kortárs smink, a legjobb eredeti zene és dalszöveg, valamint a legjobb női főszereplő, dráma sorozatban kategóriák szobrait.

A 73. Emmy díjátadót szeptember 19-én rendezik meg.

Forrás: MTI, magyarfilm.hu

A nyitóképen Rév Marcell. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A rovat további cikkei