Kőszínházban is siker az István, a király

Egyéb

Diszbemutato_01
Bródy János, Fekete Péter, Szörényi Levente
(Fotó: Békéscsabai Jókai Színház)

A Kolozsvári Magyar Napok legjobban várt produkciója volt a Társulat által előadott István, a király augusztus 24-én, amelyet Zsuráfszky Zoltán a Honvéd együttes vezetője koreografált és rendezett. A Kossuth-díjas művész korábban elmondta: a Honvéd együttes negyven táncosa mellé legalább 40-50 helyi táncost válogattak be a produkcióba, a bemutatót pedig egyhónapos próbaidőszak előzte meg.  

A Társulat új díszlettel, új jelmezekkel új, különleges előadást mutatott be Kolozsváron, amelynek főpróbáját a felújított békéscsabai Szent István téren tartották augusztus 20-án este. A rockoperát akkor a Honvéd Táncszínház közreműködésével, a Zikkurat Színpadi Ügynökség és a Békéscsabai Jókai Színház korprodukciójában láthatta a közönség. A produkció hatalmas sikerét bizonyítja, hogy a csabai teátrum előzetesen kihirdetett műsortervén változtatott, és a Montmartre-i ibolya című operett helyett a rockoperát vette fel az idei repertoárba. A műsorváltozást Fekete Péter a közönség visszajelzéseivel indokolta: szerinte a szakma részéről is többen jelezték igényüket a darab kőszínházi bemutatójára.

A döntést igazolta, hogy a szeptember 27-ei, pénteki premieren több mint hat perces, a szombati díszbemutató után pedig közel tíz perces álló tapssal jutalmazta a közönség a művészeket, alkotókat, köztük a két Kossuth-díjas szerzőt: Szörényi Leventét és Bródy Jánost, akik szintén fölmentek a színpadra fogadni a tapsot, ezzel is jelezve, hogy teljes egészében fölvállalják a békéscsabai előadást.

A pénteki premier utáni beszélgetésen Zsuráfszky Zoltán az előadás rendező-koreográfusa Békéscsaba városa, a Jókai Színház társulata és az előadás erejét emelte ki. Elmondta, hogy sok más, nagyobb magyar városnak kívánja, hogy ekkora erővel mutasson be egy hasonló darabot.

index
Fotó: honvedart

Békéscsabán sokszínű évadot terveztek: az Advent Hargitánnal, a Chioggiai csetepatéval, a Koldusoperával, a Zserbótangóval és három mesedarabbal is találkozhat a közönség. Családi előadásnak pedig Arany János Toldiját szánják. Folytatódnak az előző évek kezdeményezései: díszbemutatókat tartanak, lesz idén is Drámaíró verseny, Ádámok és Évák Ünnepe, Mindentudás Egyeteme, Bárka-estek, 24 órás versfolyam és Magyar Teátrum Díjátaó Gála. A Monte Cristo grófja és a Sinatra - A HANG című produkciókat pedig tovább játsszák ebben az évadban Budapesten, a RAM Colosseumban.