A 74. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába válogatták Enyedi Ildikó új filmjét, A feleségem története című alkotást. Mundruczó Kornél Evolúció című, német–magyar koprodukcióban készült új filmje a cannes-i fesztivál újonnan létrehozott, Cannes Première nevű szekciójába kapott meghívást.

Az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezője, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története Füst Milán több mint húsz nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett, azonos című regénye alapján készült.

A feleségem történetében Störr kapitányt a holland Gijs Naber, feleségét, Lizzyt a James Bond-, Mission: Impossible-filmekből és a cannes-i Arany Pálmával jutalmazott Adéle életéből ismert világsztár, Léa Seydoux alakítja. Fontos szerepben látható továbbá Louis Garrel (Bernardo Bertolucci: Álmodozók), Josef Hader (Stefan Zweig: Búcsú Európától) Ulrich Matthes (A bukás – Hitler utolsó napjai), Udo Samel (Babilon Berlin), Jasmina Trinca (Fortunata), Sergio Rubini olasz színész, valamint Funtek Sándor és Hajduk Károly.

A film rendezője, Enyedi Ildikó elmondta: „Nagy boldogság volt a fura, dermedt, elzárt hónapok után körbehívni a vezető munkatársakat a hírrel, bár legszívesebben felhívtam volna mindenkit. Sok friss munka lesz most, egy rendezőnek hajtós időszak egy film elindulása. Ezek között a feladatok között kiemelt helyen szerepel egy igazi, erős magyar szinkron elkészítése, amit Báthory Orsi szinkronrendezővel közösen készítünk. Reményeink szerint a film eredeti és szinkronizált változatban egyaránt elérhető lesz a mozikban. Ha nemzetközi történetet is írt Füst Milán, egy igazi párizsi nő és egy hollandus hajóskapitány egymást tépő szerelmét, mégiscsak magyarul írta.”

A film forgatókönyvét Enyedi Ildikó írta, az operatőr Rév Marcell, a vágó Szalai Károly, a látványtervező Láng Imola, a jelmeztervező Flesch Andrea, a VFX Supervisor Klingl Béla, a zeneszerző Balázs Ádám.

A feleségem története magyar, német, olasz és francia koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a német–francia Arte, az olasz RAI, az RTL Klub, az Eurimages és a Kreatív Európa Média közreműködésével készült. További koprodukciós partnerek a német Komplizen Film, az olasz Palosanto films és a patinás francia Pyramide.

A feleségem története a tervek szerint 2021 őszén kerül a mozikba, a Mozinet forgalmazásában.

A filmes és színházi munkáival világszerte elismert Mundruczó Kornél újabb erős drámát készített Evolúció címen 2021 tavaszán, 13 forgatási nap alatt. Mundruczó nyolcadik nagyjátékfilmje, melyet a forgatókönyvet író Wéber Katával közösen jegyez, bizonyos értelemben széljegyzet az ezt megelőző, Oscar-díjra jelölt Pieces of a Woman című alkotásához.

A történet az örökül kapott traumákról és azok feldolgozásának lehetőségeiről szól. A három nemzedék – Éva, Léna és Jónás – kapcsolatait átszövik a 20. század történelmi traumái, miközben minden vágyuk a gyógyulás útjára lépni.

A film főszerepeiben Monori Lili, Láng Annamária, Goya Rego és Padmé Hamdemir láthatóak. A film operatőrként ezúttal a francia Yorick Le Saux áll a rendező oldalán, akinek képeivel többek között olyan nemzetközileg elismert alkotásokban találkozhattunk, mint a Kisasszonyok (2019) vagy a Halhatatlan szeretők (2013). Jancsó Dávid immár hatodik alkalommal foglalta el a vágói széket Mundruczó filmjében, a látványtervező Varga Judit „Csuti”, a zeneszerző pedig Dascha Dauenhauer volt.

A produkció a német Match Factory Productions és a hazai Proton Cinema koprodukciójában készült, a ZDF–ARTE és a Proton Színház közreműködésével, a Mitteldeutsche Medienförderung, a Film- und Medienstiftung NRW, a German Federal Filmfund és a Nemzeti Filmintézet és a magyarországi adókedvezmény támogatásával.

Mundruczó filmjét a tervek szerint ősszel mutatják be itthon.

A forgatás két nyelven, német és magyar helyszíneken történt. A világ legnagyobb presztízsű filmfesztiválját július 6. és 17. között rendezik meg.

Nyitókép: A feleségem története egy jelenete. Fotó: Mozinet/Csata Hanna