Kimagasló életműve és emberi nagysága iránti tiszteletadásként a Magyar Állami Operaház április 18-án félszcenírozott változatban tűzi műsorára a Magyar Szent István-renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester és zenepedagógus Valuska című operáját.

Részlet a Valuska című előadásból. Fotó: Nagy Attila
Részlet a Valuska című előadásból. Fotó: Nagy Attila

Eötvös Péter a Magyar Állami Operaház felkérésére írta meg egyetlen magyar nyelvű operáját, amelynek témájául a szerző a Nemzetközi Man Booker-díjjal kitüntetett magyar író, Krasznahorkai László 1989-es, Az ellenállás melankóliája című kisregényét választotta. A darab ősbemutatóját 2023. december 2-án tartották meg a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában, Varga Bence színrevitelében. A nagy sikerű előadáson, amelyet kedvező hazai és nemzetközi kritikai visszhang övezett, Eötvös Péter is részt vett.

A szerző által tragikomédiaként jellemzett Valuska címszerepében Haja Zsolt látható, a további főbb szerepeket Miksch Adrienn, Szabóki Tünde, Hábetler András, Farkasréti Mária és Cser Krisztián alakítják. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) Szennai Kálmán vezényli. A Három nővér és A szerelemről és más démonokról után a Valuska Eötvös Péter harmadik operája, amely elhangzik az Andrássy úti Ybl-palotában, ezenkívül Vértelenül – Senza Sangue című Kékszakállú-párdarabja is hallható volt 2018-ban az Erkel Színházban.

Eötvös Péter türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után nyolcvanéves korában hunyt el 2024. március 24-én.