Epizódok a sörgyártás és sörfogyasztás történetéből

A konferencia alkalmából egyúttal bemutatják az előző évi konferencia előadásaiból összeállított kötetet, amely a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara gondozásában jelent meg Katona Csaba, Fazekas Csaba, Márfi Attila és Tordai Rita szerkesztésében.
 

Helyszín: Miskolc, Egyetemváros, C/2. ép. XXXV. sz. előadó
A konferencia időpontja: 2009. június 12. 11 óra

 

A konferenca programja
11.00 Megnyitó: Fazekas Csaba dékán (Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara)
11.10 Zsupos Zoltán (levéltáros, Magyar Országos Levéltár): A rimaszombati serfőzőház megrontása a XVIII. század közepén
11.30 Tordai Rita (főiskolai hallgató, Szolnoki Főiskola): Hagyomány és turizmus: a sör mint az idegenforgalom része Csehországban
11.50 Katona Csaba (levéltáros, Magyar Országos Levéltár): Sörreklámok a 19?20. század fordulóján

12.10?12.30. SZÜNET

12.30 Domján István (alapító és tiszteletbeli elnök, Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete): A kisüzemi sörfőzdék múltja, jelene és jövője 1992-től (II.)
12.50 Olajos Csaba (ny. okleveles építészmérnök) Adatok és építészeti tervek a XVIII. századi miskolci és tokaj-hegyaljai sörgyártás és hasznosítás épületeiről
13.10 Hegyesné Vecseri Beáta (egyetemi docens, Corvinus Egyetem, Sör- és Szeszipari Tanszék): Hogyan készül a sör? Bepillantás a bugyborékoló üstök mélyére...

13.30?13.50 SZÜNET

13.50 Kovács András (elnök, Magyarországi Sörcikkgyűjtő Klub): Nagyüzemi árpalé a Lenin-szobor árnyékában (A hazai sörgyártás 1945 után)
14.10 Tar Ferenc (tanár, Bibó István Gimnázium): Sörgyártás Nagykanizsán
14.30 Márfi Attila (főlevéltáros, Baranya Megyei Levéltár): Sörfőzés Pécsett a kezdetektől a XX. század elejéig

14.50 ZÁRSZÓ, VITA