A báró Bornemisza Elemérné Szilvássy Carola életéről szóló, játékfilmes alapokra helyezett történelmi dokumentumfilmet november 14-én mutatták be az Uránia moziban. Az áldozatkész arisztokrata asszony életén keresztül a 19–20. századi Erdély közéleti szereplőinek és művészeinek hétköznapjai elevenednek meg.

A maga természete szerint és szabadon című film producere Molnár-Bánffy Kata, forgatókönyvírója Szebeni Zsuzsanna és Ugron Zsolna, rendezői pedig ugyancsak Szebeni Zsuzsanna, Ugron Zsolna, valamint Bertha Lívia. Szilvássy Carolát a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagja, Kádár Noémi személyesíti meg.

Szilvássy
Carola életútja kivételesen jól dokumentált,
alakja és kora bemutatásának hitelességét történelmi kordokumentumok:
gyűjteményi és magánarchívumokból származó filmrészletek, fotóanyagok,
naplóbejegyzések, a vele bensőséges kapcsolatban álló
művészek, családtagok levelezései, korabeli sajtómegjelenések, valamint a róla
szóló legendák adják.

Tehetős erdélyi arisztokrata lányaként gondtalanul élvezhette volna a gazdagság nyújtotta lehetőségeket és biztonságot, ő mégis a mások gyámolításának útját választotta. A film elsősorban a felelősségtudatát és az önzetlenségét mutatja be. Megszerezte a szakápolói képesítést, hogy a világháborúban megsebesült katonákat ápolhassa, árvaházat hozott létre, kiállt a szegényekért, elősegítette az erdélyi magyarság kulturális értékeinek megőrzését. Művészeti tevékenysége is jelentős: irodalmi mozgalmat hozott létre, némafilmet rendezett, színészkedett, és

ő volt az első magyar nő, aki ült repülőgépen.

Határozott személyisége, vállalkozó szelleme és rendkívüli intelligenciája senkit sem hagyott hidegen: a férfiakat elbűvölte, a nők irigykedtek rá, pedig élete nem volt épp irigylésre méltó. A gróf, akit szeretett, nem őt vette feleségül, ezért báró Bornemisza Elemérhez ment hozzá, mellette azonban nem lelte meg a boldogságot. Férjét csak a vadászat, a birtok gazdasága érdekelte, egyetlen fiuk pedig alig hétévesen meghalt skarlátban. Carola a férjét okolta a haláláért (aki rendre alulöltöztetve vitte el a fiukat vadászni), ezért a házasságuk végleg megromlott. A pár szétköltözött, de hivatalosan nem váltak el. Carola a tragédia után csak még erősebb lett: elvégezte a bábaképzőt, szüléseket vezetett le, árvaházat alapított.

A filmben nagyszerű jellemének és áldozatkész cselekedeteinek bemutatása mellett az őt Bánffy Miklóshoz fűző szoros kötelék kapja a legnagyobb szerepet. Az alkotók nagyon érzékenyen nyúlnak kettejük kapcsolatához. Habár a filmből kiderül, hogy Carolának több férfi is volt az életében, mind közül az író-politikus volt a legfontosabb számára. Egészen fiatalon ismerkedtek meg és szerettek egymásba, ám Bánffy apjának ellenállása miatt végül nem vehette el Carolát. Kapcsolatuk azonban csak az asszony halálával ért véget. Különleges ragaszkodásukról egész Erdély tudott. Megannyi levelet írtak egymásnak, Bánffy minden egyes színművét megmutatta az asszonynak. Erdélyi történet című regénytrilógiájának női főszereplőjét, Milóth Adrienne-t is róla mintázta.

Carola különleges személyiségét, egyedülálló érdemeit és eseménydús életét filmre vinni merész vállalkozás volt, ám az alkotóknak sikerült találóan megragadni az alakját és a korát.

A maga természete szerint és szabadont a 2015-ben alapított Carola Egyesület támogatásának köszönhetően Erdély több nagyvárosában is bemutatják, és erdélyi magyar nyelvű televíziós csatornákon is látható lesz.

Fotó forrása: Salt Communications