fbpx

Erdélyi festők a Böhm-gyűjteményből

Magyarországon ritkán látható festmények, a legjelentősebb magyar és szász vonatkozású magángyűjtemények közé sorolható kollekció érkezik a gyulai Kohán Képtárba. A Németországban élő dr. Böhm József gyűjteménye Gyulán látható.

A Ziffer Sándor, Perlrott Csaba Vilmos, Ferenczy Noémi, Tibor Ernő és Mattis Teutsch János neve fémjelezte gyűjtemény egyes darabjai a nemzetközi mezőnyből is kiemelkednek.

Balogh_Istvan_Halasz
Balogh István: Halász

A kollekció a tudatossága okán a legelső gyűjtemények közé tartozik. Nemcsak a magyar, hanem a szász képzőművészeket, Hans Edert, Fritz Kimmet vagy a kevéssé ismert Grete Csaky-Coponyt is beemeli, ami meglepő, mert a magyarországi művészettörténet-írás, de még az erdélyi is igen ritkán gondolkodik sokszínű régiókban, inkább csak a magyar művészet körülhatárolására törekszik ? értékelte az anyagot dr. Szücs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese. Hozzátette: a gyűjtemény, de még a Gyulára érkező válogatás is olyan műveket tartalmaz, amelyek akár a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításában is helyet kaphatnának.

Ferenczy_Noemi_Kertesznok
Ferenczy Noémi: Kertésznők

A Kohán Képtárban megtekinthető művek többsége a figuratív ábrázolás körébe tartozik, ezen belül inkább érzelemgazdag, expresszív megközelítésmóddal él, így nagyon sok az átkötés a képek között.

Ziffer_Sandor__Zazar_part_Nagybanyan
Ziffer Sándor: Zazar part Nagybányán

Neugeboren Henrik (Henri Nouveau) vagy Mattis Teutsch János konstruktív és lírai absztrakciója révén az elvontabb, a filozofikusabb művészetet kedvelők is megtalálhatják kedvenc stílusuk jegyeit a kiállításban. Kapunk válogatást nagybányai tájképekből is, de például Perlrott Csaba Vilmostól egy párizsi részlet, a Notre Dame-ábrázolás is látható

Perlrott_Csaba_Vilmos_Kilatas_a_parizsi_Notre_Dame-ra

Forrás és fotók: museum.hu

A rovat további cikkei