fbpx

Erdélyi fotóművészek tárlata a bukaresti Liszt Intézetben

Erdélyi fotóművészek munkáiból készült tárlattal tiszteleg a Liszt Intézet bukaresti központja Szathmári Pap Károly emléke előtt, akinek születésnapján ünneplik a román fotóművészet napját.

A Liszt Intézet bukaresti magyar kulturális központ minden évben fotókiállítással indítja az új esztendőt, ezáltal tisztelegve Szathmári Pap Károly fotográfus előtt születésnapja (1812. január 11.) alkalmából.     

Az idén a 65 éves Romániai Fotóművészek Egyesületével (AAFR) közösen szervezik a Visszatekintés című tárlatot, amelyen negyven erdélyi fotóművész negyven alkotása tekinthető meg.

A munkákat Eugen Negrea, az egyesület elnöke választotta ki. A fotóművészek között vannak román, magyar, német és zsidó nemzetiségű alkotók, hiszen minél teljesebb képet akarnak nyújtani az erdélyi fotóművészet egy időszakáról. A kiállított munkák többsége az 1970-es és 1980-as években készült. A kiállítást a tárlat kurátora, Eugen Negrea nyitja meg kedden este 7 órától.     

A fotográfus, festőművész, háborús fotóriporter Szathmári Pap Károly Kolozsváron született. Szülővárosában, Bécsben és Itáliában tanult, majd újra Kolozsváron élt, ahol számos táj-, város- és életképet rajzolt, amelyek 1842–43-ban Erdély képekben címen kőnyomatos sorozatban jelentek meg. 1843-ban Bukarestbe költözött, ahol a havasalföldi fejedelmi udvar festője és fényképésze lett, s ezzel a román fotóművészet úttörője volt.     

Romániában egy 2010-ben elfogadott kormányhatározat értelmében 2011 óta ünneplik Szathmári Pap Károly születésnapján a román fotóművészet napját.

Nyitókép: a bukaresti Liszt Intézet

A rovat további cikkei