Az óvodás és kisiskolás korosztály számára készült tárlat a 3–8 évesek életkorának megfelelő eszközökkel közvetít ismereteket az erdő élővilágáról.

A gyermekek és kísérőik különböző játékokon keresztül ismerhetik meg az erdő komplex rendszerét, a játékos erdő látogatóiként egy felejthetetlen, kalandos élmény részeseként járhatják végig a különböző állomásokat.

A kiállítást Fekete Péter kulturális államtitkár nyitotta meg december 2-án

A kiállításba való belépéskor a látogató információt kap az erdőlátogatás szabályairól, ami a környezettel való tiszteletteljes, felelős magatartás, valamint a környezettudatos szemléletmód kialakulását segíti a gyermekekben, erősítheti meg a felnőttekben.

A kalandos erdőben tett séta során a kirándulók találkozhatnak óriáskullanccsal, vaspondróval, üregi állatokkal, gombafélékkel, borzzal, rókavárral.

Sziklás területen, sűrű erdőben és az erdei dagonyában tekinthetik meg az erdő állatait, illetve tanulmányozhatják a kiállítás leghangsúlyosabb elemét; a nagy diorámát, amelyben megtalálhatók a Kárpát-medence erdeinek leggyakoribb fajai.

De a kaland itt még közel sem ér véget! A látogatók egy vadászlesről kémlelhetik a szemközti fa ágain üldögélő madarakat, megismerkedhetnek az éjszakai állatok hangjával az erdei „kunyhó” nevű állomáson, a legbátrabbak pedig vaddisznóként dagonyázhatnak a kiállítás közepén fellelhető, habszivacsból készült „sármedencében”.

A gyermekek interaktív és biztonságos játszóelemek segítségével szerezhetnek tudást az erdő élőlényeiről és környezetükről.

A kiállítás, melynek koncepciója muzeológusok, múzeumpedagógusok, óvodapedagógusok és tanítók szakmai segítségével született meg, a Nemzeti alaptantervhez csatlakozva segíti az iskolán kívüli oktatást.

A kiállítás 2022. december 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeum időszaki kiállítócsarnokában. A zárást követően vándorkiállítássá alakul, és kölcsönözhető lesz múzeumok, illetve oktatási intézmények számára.

Az ismeretek elmélyítése érdekében múzeumpedagógiai foglalkozásra várják óvodás és kisiskolás gyerekcsoportok jelentkezését. További információk a Magyar Természettudományi Múzeum oldalán.

Fotók: Kultúra.hu/Beliczay László