A BP Underground legújabb epizódja visszahozza a kilencvenes évek életérzését, a nyugati hatások korlátok nélküli beáramlásának korszakát, amikor mindenki az MTV Headbangers Ballt nézte és kazettákat másolt, miközben a Metal Hammert bújta, vagy a Garázs rádióműsort hallgatta.

A sorozat negyedik része érinti többek között az E-klub, a Thrash Mosh Club, a Tüzesvíz, a Petőfi Csarnok, a Total Car, a Süss Fel Nap, vagy a legendás Wigwam klub történetét.

Bemutatja a kiterjedt zenei közeg irányzatait; hogyan csapódott le itthon a brit heavy metal új hulláma, hogyan létezik 35 éve a Metal Hammer/Hammer World, kiből lett thrasher, grunger, hogyan lett Csihar Attila a black metal szcéna hazai megalapítója, mi az a nu metal és kik csavarodtak rá a lehangolt gitárra. Fontos szerepet kap a dirty rock a legendás Sex Actionnel és az egész óbudai színtér.

Kiderül, milyen volt itthon a grunge közeg és hogyan találta meg magát ebben például Kowalsky a Black Outtal. Szó lesz vidéki zenekarok fővároshoz való viszonyáról is.

A Total Car elmeséli a Fresh Fabrik storyt, illetve a 2000 körüli nu metal vonulatot többek között a Subscribe-bal és az Insane-nel. Szerepet kap a Junkies és a női zenészek elfogadottsága is. Apey elmondja, mit is jelent rockernek vagy metálosnak lenni. Milyen ma az itthoni underground rock-metál közeg, kik az új zászlóvivők és van-e létjogosultsága, hangja és ereje a kemény műfajoknak a digitális világban?

A rendezők több mint ötven embert szólaltnak meg a 90-es és 2000-es évek underground rock közegének rekonstruálásához.
Olvastad már interjúnkat Koltay Annával?

A sorozat első része a hardcore-punk szcénát mutatta be, ezt követte 2018 a budapesti hip hop közeg története, 2019-ben pedig a Telekom Electronic Beatsen debütált a 3. epizód, amely az elektronikus zenei szcénába kalauzolta a nézőket.

Forrás: Cinego .

Nyitókép: Németh Vladimir (Vova), a Tilos az Á underground szórakozóhely megalapítója. Háttérben a Citadella. Fotó forrása: Fortepan