Az Európai Filmdíjjal elismert Borbély Alexandra, Bogdan Dumitrache és Kiss Diána Magdolna főszereplésével készült játékfilm számos további rangos filmfesztivál programjába meghívást kapott: a Thessaloniki Nemzetközi Filmfesztiválon szintén különdíjat nyert, emellett versenyben volt az A kategóriás Kairói Nemzetközi Filmfesztiválon is. A film fényképezéséért néhány hete a Spirál operatőre, Réder György megkapta a Kovács László–Zsigmond Vilmos operatőrverseny játékfilmes kategóriájának díját.

Egy férfi és két nő különös háromszögének története bontakozik ki egy tóparti házban. A titokzatos módon eltűnt apáról a fiúra hagyományozott horgásztó távol esik a várostól: egy elszigetelt, varázslatos világ. Halak, madarak, vadállatok békésnek tűnő otthona. A felszín alatt azonban titkok lappanganak, és az évszakok körforgásával együtt a horgásztavat gondozó férfi és két nő baljós története is beteljesedik. Lélektani krimi az elengedésről, az ismétlődő kapcsolatokról, a konfliktusokról és a szembenézés nehézségeiről.

Kiss Diána Magdolna

A Spirál Felméri Cecília kolozsvári rendező (Boldogságpasztilla, Végtelen percek, Mátyás, Mátyás, Kakukk) első nagyjátékfilmje. Korábbi alkotásai több rangos nemzetközi filmfesztiválon vettek részt, Felmérit a CineFest-en A jövő reménysége díjjal, a Magyar Filmszemlén a legígéretesebb fiatal tehetség díjával ismerték el. Felméri valamennyi korábbi munkáját Muhi András producerrel készítette, közös munkájuknak mintegy megkoronázása a mostani játékfilm. A film főszereplői az Oscar-jelölt, Arany Medve-díjas Testről és lélekről Európai Filmdíjjal jutalmazott színésznője, Borbély Alexandra, a Pororoca című filmben nyújtott alakításáért több rangos nemzetközi filmfesztiválon a legjobb férfi főszereplő díját kiérdemlő, az Arany Medve-díjas Anyai szív sztárja, Bogdan Dumitrache román színművész, valamint Kiss Diána Magdolna (A nagy füzet, Fehér isten, Az Úr hangja). A Spirál látványtervezője Cseh Renátó, operatőre Réder György (Brazilok, Lajkó, cigány az űrben), a jelmeztervező Ferencz Zsófi.

Nyitókép: Bogdan Dumitrache