fbpx

Értékes dokumentumok segítik a Benyovszky-kutatást

Konferenciák, tudományos kiadványok, Benyovszky-szobrok, emlékbélyegek, emlékérmek és egy Benyovszkyról írt musical bemutatója is szerepel a Benyovszky Móric születésének 280. és halálának 235. évfordulója alkalmából rendezett Benyovszky-emlékév programjában – tudhattuk meg csütörtök délelőtt a Magyar Nemzeti Levéltárban tartott sajtótájékoztatón. A rendezvényen egyúttal izgalmas bejelentést tett Szabó Csaba, a levéltár főigazgatója.

A Benyovszky-emlékév különös, kereknek nem nevezhető számadatai, a születés és a halál évfordulói mellett van világjáró kalandorunk élettörténetének egy igazán jeles pillanata. Éppen negyed évezrede, 1771-ben indult felfedezésekben és kalandokban gazdag csendes-óceáni útjára a legendás utazó.

Benyovszky ugyanis, miután Magyarországról egy hadakozássá fajult örökségi pör miatt kiutasították, miután az oroszok ellen csatázva végigharcolta a lengyelek aktuális szabadságküzdelmét, miután kamcsatkai száműzöttként fellázította a büntetőtelep népét, éppen kétszázötven éve, 1771 tavaszán a számkivetett cári tisztek bevonásával elfoglalta a bolserecki fegyenctelep erődjét, birtokba vette a kikötőben horgonyzó hajókat, és egy nagyhatású forradalmi kiáltványt hátrahagyva nekivágott az óceánnak, hogy az Aleut- és a Kuril-szigetek feltérképezése után, Formosa (a mai Tajvan) és a dél-kínai Makaó, illetve Madagaszkár érintésével, a Jóreménység-fokot megkerülve Franciaországba vitorlázzon.

A kalandos életút, a madagaszkári királyság, a Mária Teréziától kapott grófi rang, az amerikai kapcsolatok részleteiről sokat tud a Benyovszky-kutatás, de kétségtelen, hogy kalandos kedvű hősünk pályáján sok feltáratlan terület is akad. A Benyovszky-emlékév kiváló alkalom arra, hogy új tudást szerezzünk.

Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete

A levéltárban tartott sajtótájékoztatón Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete például arról beszélt, Benyovszky Móricot a lengyelek is magukénak tekintik, hiszen az országukért harcolt a Bari Konföderáció küzdelmeiben. Benyovszky Lengyelországban népszerű történelmi figura: a romantikus lengyel költő, Juliusz Slowacki elbeszélő költeményt írt róla, de számos irodalmi mű, tudományos és ismeretterjesztő kötet is őrzi emlékét.

G. Németh György, a Benyovszky Nemzeti Bizottság és a Benyovszky Társaság elnöke elmondta:

az emlékév egyik legfontosabb feladata minél pontosabbá tenni a tudományos és a népszerű Benyovszky-képet.

Ennek érdekében szeptemberben tudományos konferenciát tartanak, melyre a magyar kutatók mellett szlovák, francia, orosz, osztrák, amerikai, kínai szakembereket is várnak. Még az idén bemutatják Magyarországon – és a tervek szerint külföldön is – a Benyovszky Móric életét feldolgozó musicalt, de a magyar világutazó emlékét új kötetek, szobrok is megidézik majd.

G. Németh György, a Benyovszky Nemzeti Bizottság és a Benyovszky Társaság elnöke

Az emlékévben fontos tudományos eredmények is várhatók, hiszen a Magyar Nemzeti Levéltár kezdeményezésére számos Benyovszkyval kapcsolatos dokumentum érkezett, illetve érkezik a közeljövőben orosz, amerikai, francia levéltárakból – jelentette be Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója.

Az Orosz Föderáció Állami Levéltára kétszáz oldalnyi Benyovszky-dokumentumot küldött. A Washingtoni Központi Levéltár egyelőre egy hatvannyolc tételből álló listát adott, de hamarosan küldi a dokumentumokat is. A magyar kutatók azt remélik, hogy Benyovszky amerikai kapcsolatainak részleteire derülhet így fény. Pontosabb képet kaphatunk Benjamin Franklinhoz fűződő barátságáról, George Washingtonnal kialakított kapcsolatáról, illetve utolsó expedíciójának előkészítéséről.

A francia nemzeti és gyarmati levéltár ugyancsak több száz dokumentummal járulhat hozzá a kutatáshoz. Olyan levéltári adatokra számítanak a történészek, amelyek a legnevezetesebb kaland, a madagaszkári királyság történetének részleteit vagy éppen Benyovszky halálának körülményeit tisztázzák.

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója

Ugyancsak tekintélyes anyagot remélnek a kutatók az osztrák, a lengyel és a szlovák levéltárakból, tudományos műhelyekből.

A Benyovszky-címer
Az így összeálló, teljesnek mondható Benyovszky-dokumentumtár természetesen az interneten is elérhető lesz.

Így a szakemberek, de akár a laikusok is kényelmesen hozzáférhetnek majd. Az emlékév szervezői azt remélik, hogy munkájukkal segíteni fogják közös hősünk, a XVIII. század világhírű utazójáról, hajósáról, katonájáról és földrajzi leírójáról kialakult kép pontosítását, egykori tevékenységének az értékelését.

Nyitókép: A Benyovszky Móric születésének 280. és halálának 235. évfordulója alkalmából rendezett Benyovszky-emlékév megnyitóján kibocsátott emlékbélyeg a Fővárosi Állat- és Növénykert Madagaszkár-házának kertjében 2021. május 25-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A rovat további cikkei