Kellerné Egresi Zsuzsanna, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóhelyettese és kreatív menedzsere több mint 25 éves színházi tapasztalattal rendelkezik, és mint a Kultúra.hu-nak elmondta: munkája során mindig arra törekedett, hogy az ifjúság találkozzon, megismerkedjen a kultúrával. Ennek jegyében évek óta számos program és nyári tábor valósult meg a szervezésükben. Vezetőként úgy látja, hogy minden részletre kiterjedően időnként még a saját kollégái sincsenek tisztában azzal, hogy a színház miként működik. Innen jött az ötlet, hogy ősztől elindítják a 13 és 18 év közötti gyerekeknek szóló, Petőfifiakadémia nevű négy féléves képzést.

„Az a célunk, hogy a gyerekeket a színház teljes világával megismertessük. Tapasztalataim szerint a legtöbben azt hiszik, hogy csak a színész és a néző tartozik ide, pedig ez nem így van. Azt szeretném, ha a színház szervezetét, az összes szakmát megismernék, a közös munkával, az egymásrautaltsággal és a közösségi kapcsolatépítéssel együtt. A személyiség- és a közösségfejlesztés mellett az érzékenyítésre is nagy hangsúlyt fogunk helyezni” – fogalmazott.

Kellerné Egresi Zsuzsanna. Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

A tantárgyaknak humoros neveket adtak, hogy még vonzóbbak legyenek. Például a színészmesterség a színészszerűen nevet kapta, a színházmenedzsment- és marketingóra kreatívtan, a vetített technika megvilágosodás, a művészeti munkatársak, mint a súgó vagy az ügyelő feladatairól szóló tantárgy címe pedig a szakasszisztáló lett.

„Olyan gyakorlati tudást akarunk átadni a fiataloknak, amellyel a pályaorientáció terén is segíthetjük őket. A negyedik félév végére vizsgaelőadást tervezünk, amelyet minden szempontból a gyereket hoznak majd létre: a marketing, a világosítás és a hangosítás is az ő feladatuk lesz. Addigra kikristályosodhat, hogy kinek mi tetszik a legjobban, melyikben boldog” – fogalmazott az igazgatóhelyettes.

A képzést az intézmény munkatársai, szakemberei vezetik. „Vendégoktatókat is hívunk. A kezdeményezés fontos eleme az érzékenyítés. Például Lengyel Zsófia önkormányzatnál referensként dolgozó látássérült hölgy, aki több alkalommal segítette már érzékenyítő tevékenységünket, órát tart majd a gyermekeknek. A tanmenetnek megfelelően tanulmányi utakat is szervezünk majd az ország több pontjára.”

Kellerné Egresi Zsuzsanna. Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

Az első osztály 20 fővel indul, jelentkezni szeptember 20-ig lehetett. „Az első képzési nap október 16. volt. Szombatonként nyolc óra hosszat vagyunk együtt, az ebédet is közösen fogyasztjuk.”

Ami a járványt illeti, az igazgatóhelyettes bizakodó, mert úgy tapasztalja, a gyerekek körében egyre magasabb az átoltottság. Azt reméli, hogy a negyedik hullám miatt nem kell bezárni az intézményt. A Veszprémi Petőfi Színházban a pandémia alatt sem állt le a munka. A Maradj otthon! programmal 180 alkalommal vitték ki a színházat a terekre. „Egy negyedik hullám miatti bezárás minket is megviselne, de egyelőre optimisták vagyunk.”

A nyáron minden bérletes előadásukat pótolni tudták. „Békeidőben” mintegy 21 ezer bérletet adtak el, a pandémiás időszakban viszont csak körülbelül ötezret, az előadásaikat pedig több mint 26 ezer néző látta. Szerinte ez remek eredmény.

„Lélekerősítő évadra készülünk, hiszen életromboló időszakon vagyunk túl. Mindegyik előadásunk utalni fog arra, hogy minden helyzetből van kiút”

– mondta. A 2021/22-es évadban A hőstenor szeptemberi bemutatója után Anthony McCarten és Lőkös Ildikó A mindenség elmélete című, Stephen Hawking életét bemutató darabját, Huszka Jenő és Martos Ferenc Lili bárónő című operettjét, William Shakespeare vígjátékát, az Ahogy tetsziket, valamint Michael Kunze és Lévay Szilveszter Mozart! című musicaljét tűzik műsorra.

Nyitókép: Petőfifiakadémia Facebook-oldala