A Balkán és a Kárpát-medence ősi történeti kincseit bemutató kiállítás látható péntektől Quebecben, a Kanadai Történeti Múzeumban Európa első uralkodói címmel. A teljes anyagot 11 ország 26 múzeumának anyagából állították össze, köztük hét magyarországi intézmény bocsátotta rendelkezésre tárgyait.

434737607_824722069701421_2186692382166723177_n.jpg
Fotó forrása: Magyarország Kanadai Nagykövetségének Facebook-oldala

A kiállítás csütörtökön tartott megnyitóján Caroline Dromaguet, a Kanadai Történeti Múzeum elnök-vezérigazgatója azt a reményét fejezte ki, hogy az egyedülálló tárgyakat bemutató válogatás révén a kanadai látogatók a jelen korban is érvényes ismereteket szerezhetnek a több ezer évvel korábbi viszonyokról.

Vass-Salazar Mária, Magyarország kanadai nagykövete közölte: a jelentős számú magyar anyag lehetőséget nyújt arra, hogy nemzetközi szinten felhívja a figyelmet Magyarország és a Kárpát-medence régészeti kincseire, kulturális örökségére, egyben arra ösztönözze a jövő generációit, hogy megőrizzék ezt az örökséget.

Az Európa első uralkodói című kiállítás az elmúlt egy évben Chicagóban, a Field Museumban volt látható, a világ egyik legnagyobb természettudományi kiállítóhelyén. A kiállítás összeállításában kurátorként vett részt William Parkinson a Field Museum részéről, valamint Gyucha Attila magyar régész, a Georgiai Egyetem munkatársa. Mindkét szakember rendszeresen dolgozik és vezet ásatásokat Magyarországon.

A tárlaton látható többi között a világon legrégebbinek tartott fennmaradt aranytárgy lelet, a Krisztus előtt 4600–4400-ra tett várnai kincs Bulgáriából. A Déri Múzeumból érkezett egy díszített bronz tőr, amelynek korát 3600–3700 évesre teszik, látható egy 2300 éves ezüst harci sisak a mai Románia területéről, valamint Kanadában került a kiállítási anyagba a tápiószentmártoni szkíta aranyszarvas. Emellett láthatók tárgyak Szerbia, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia és Montenegró régészeti kincseiből is.

A teljes anyagot 11 ország 26 múzeumának kincseiből állították össze, köztük hét magyarországi intézmény bocsátotta rendelkezésre tárgyait.

Az Európa első uralkodói című kiállítás 2025. január közepéig lesz nyitva.