fbpx

Európai inspiráció – A Liszt Ferenc Kamarazenekar bemutatta új bérletét

Az együttes a zene világnapján, október 1-jén várja először a közönséget a Zeneakadémiára, majd 2023 januárjáig további három különleges bérleti koncertre kerül sor.

A zenei ünnephez kötődő nyitóhangversenyen az együttes világklasszis művészeti irányítójával, Várdai István csellóművésszel igazi bravúrra készül: két népszerű Haydn-csellóverseny után, nagyzenekarrá bővülve, Várdai vezényletével Beethoven monumentális Eroica-szimfóniáját szólaltatják meg. A Liszt Ferenc Kamarazenekar reflektorfénybe állítja, amit művészi hitvallása alapjainak tekint: a klasszikus zene örök érvényű szépségét és a fiatal művészek szakmai segítését.

A második koncert a világ leghíresebb szerenádjával, Mozart Kis éji zenéjével indul,

amit Mendelssohn op. 25-ös, g-moll zongoraversenye követ. Két olyan közönségkedvenc művet választottak tehát, melyeknél – pont a népszerűségük miatt – alaposan meg kell küzdeni a sikerért. Az együttes angol vendége, Benjamin Grosvenor először lép fel Budapesten. A szünetről visszatérő közönségre egy zenei kuriózum vár: Arenszkij 1895-ös keltezésű vonósnégyesét hallhatják, vonószenekari változatban. 

A bérlet következő, novemberi előadásáról Tfirst Péter koncertmester a következőket nyilatkozta: „Számomra ez a koncert a legizgalmasabb a sorozatban, a zenekar számára meg talán ez lesz a legnagyobb szakmai kihívás.” A műsorra tűzött Hartmann-kamaraconcerto kapcsán még zajlik a kutakodás, feltételezhetően magyarországi bemutatóként hangzik majd el.

Liza Ferschtmann, a Beethoven-hegedűverseny szólistája az európai klasszikus zenei élet egyik meghatározó alakja, kiemelt szerepet kap a koncerten, szólójátéka mellett vezeti is zenekart, a különleges zenekari felállást igénylő Hartmann-műben pedig együtt „kamaráznak”. A klarinétszólóra a spanyol Pablo Barragán, a Barenboim-Said Alapítvány professzortanára érkezik Budapestre.

Emmanuel Pahud magáénak tudhatja azt a legnagyobb szólistákra jellemző erényt, hogy nem egyszerűen eljátssza az adott művet, hanem elmeséli.

A briliáns technika, a virtuozitás persze feltétele ennek, de színpadi varázsának, érzékszerveinket lekötő erős jelenlétének a magával ragadó zenei mesemondó szerep az oka. Hogy ez a Liszt Ferenc Kamarazenekarral közösen különösen jól működik, már több nagy sikerű koncert is bizonyítja. Decemberi műsorukban a romantika lesz a fő irányvonal, Schumann, Mendelssohn, Fauré és Franck egy-egy, a formációhoz átalakított művével. Az együttes világhírű fuvolaművész vendégével zárja Zeneakadémia-bérletét, de egyben ez az esemény nyitja meg a megalakulásának 60. évfordulóját ünneplő kiemelt rendezvények sorát.

Nyitókép: Liszt Ferenc Kamarazenekar

A rovat további cikkei